Scandal în CJ Constanța. 100.000 de euro pentru Festivalul Berii, un “eveniment științific și social-cultural”
- Feri Predescu
- 19 aprilie 2019, 19:57
Contre și ironii în ședința Consiliului Județean Constanța între consilierii PSD, ALDE și PMP, pe de o parte, și consilierii PNL, de cealaltă parte, cei din urmă votând împotriva proiectului privind alocarea sumei de 1,6 milioane de lei pentru “evenimentele științifice și social-culturale”, între care și Festivalul Berii. Proiectul a trecut, Festivalul Berii va fi organizat între 3 și 5 mai la Pavilionul Expozițional Mamaia.
Aproape 100.000 de euro au fost alocați pentru Festivalul Berii, care va avea loc între 3 și 5 mai, la Constanța, și alți 100.000 de euro pentru Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene (pâna anul trecut numit Zilele Recoltei) din această toamnă. Organizator, Centrul Cultural “Teodor Burada”, din subordinea Consiliului Județean Constanța. A ieșit scandal în ședința CJ Constanța. Consilierii liberali, 15 la număr, au votat împotrivă, dar proiectul a trecut pentru că 21 de consilieri de la PSD+PMP+ALDE au votat pentru. Liberalii au acuzat că Festivalul Berii nu este un “eveniment științific și social-cultural”, cum era trecut în proiectul de hotărâre, că suma alocată este imensă și că este organizat în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Consilierii PSD i-au contrazis, explicând că festivalul berii, la fel ca și cel de la Munchen, are o componentă culturală.
“Din 20 de evenimente ale Centrului Cultural Teodor Burada, două mănâncă mai mult de jumătate din bugetul acestei instutuții. Nu găsesc nimic cu caracter științific, social și cultural, în organizarea unui festival al berii, în plină campanie electorală în condițiile în care necesitățile județului nostru sunt altele decât genul acesta de evenimente cu iz de grătar, mici și fum”, a declarat consilierul județean PNL, George Niculescu, supărat că proiectul a fost votat . A fost contrazis de consilierul județean PSD Dumitru Florea. “Dacă am aprobat înseamnă, că se merită, nu? E problema liberalilor că au zis că Festivalul Berii nu este activitate culturală. Ei așa au socotit. Noi am făcut altfel, e punctul nostru de vedere”, a comentat, pentru EVZ, tatăl Adinei Florea.
Colegul lui de partid, profesorul Ion Marinescu, a argumentat, aplicat, de ce un festival al berii este un eveniment cultural și de ce trebuie să atragă artiști de renume pentru a avea succes. “Orice festival, indiferent cum îl numim, are și o componentă culturală. Liberalii nu fac decât să rezume festivalul la băutul berii. Spre exemplu, Festivalul Berii de la Munchen, adică acela nu e și cultural? Sau să vină să cânte doar cântăreți de aici? Ce vorbești dom`le, Madona cântă numai în SUA? Adică, ca să îi dăm o valență relativ ridicată trebuie să aducem și pe cineva care să atragă lumea la acest festival. Festivalul nu înseamnă numai băutul berii, dom`le. Asta este greșeala lor, a liberalilor, să confunde festivalul berii cu băutul berii. Sigur că are și componente culturale, sigur, cuprinde toate componentele. Pardon, nu științifice”, s-a corectat consilierul PSD.
Iar acuzele PNL, că Festivalul berii ar coincide cu campania electorală sunt “o aiureală”. Festivalul este organizat și finanțat de Consiliul Județean Constanța. „Adică de PSD, PNL, ALDE. Trebuie să aibă componentă politică, neapărat? Deci, nu”, a spus consilierul Ion Marinescu . A intervenit Marian Crușoveanu, liberal. “Având în vedere că e și campanie electorală, ar fi trebuit să aibă bunul simț să îl facă în luna iunie. Așa, îl faci și în campanie electorală și îi spui și marele act de cultură. Să vindem bere și mici. Plus că este organizat de Centrul Cultural Teodor Burada. Ce legătură există între actul de cultură și consumul de alcool” a comentat consilierul PNL, dând ca exemplu primăria orașului Ovidiu unde festivalul berii a fost in luna iunie cu zero costuri, cu bani de la sponsori.
Cel care a potolit taberele beligerante a fost președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, care a decretat că festivalul berii este “o activitate culturală” pentru cetățenii județului Constanța. “Formații de renume vin să încânte auditoriul. Nu toată lumea își permite să meargă în cluburi, să consume băuturi scumpe și să asculte trupe în vogă. Nu toți constănțenii sunt bogați. Constănțenii au uitat să fie veseli, au uitat să zâmbească. Dacă le luăm și mica distracție sau mica plimbare pe care o mai fac odată sau de două ori pe an la diferite evenimente culturale, educative, “științifice”, cum au vrut să zică unii dintre consilierii județenei, atunci nu am făcut nimic. Poate unii vor să vină să mănânce și să bea o bere și să asculte, gratis, cântăreți de muzică populară. Formații din Dobrogea și din țară. Bugetul l-au făcut cei de la Centrul Cultural Teodor Burada. Costurile nu înseamnă numai cântăreții” a încheiat Horia Țuțuianu.