Scandal imens. Statului Major al Armatei Republicii Moldova, „conservă” GRU. Maia Sandu l-a demis pe Igor Gorgan

Scandal imens. Statului Major al Armatei Republicii Moldova, „conservă” GRU. Maia Sandu l-a demis pe Igor Gorgan

Șeful Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a transmis informații secrete serviciului militar rus de informații, GRU, precizează o recentă anchetă a publicației The Insider.

Fostul oficial moldovean a fost demis în 2021

The Insider spune că a putut accesa mesajele de pe rețeaua de mesagerie Telegram ale fostului șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan. Anumite mesaje au fost transmise de acesta către legătura sa din GRU, colonelul Alexei Makarov.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să comunice deosebit de activ în aprilie 2022, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Întâlnirile lor confidențiale au avut loc în principal în cafenelele din Chișinău sau în timpul excursiilor de pescuit. „Pot întâlni pe oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte! Ar trebui să mergem la pescuit și să vorbim despre toate! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această istorie!” citește unul dintre mesajele generalului moldovean.

Igor Gorgan a trimis regulat informații despre situația politică internă din țara vecină și a transmis date cu privire la vizitele oficialilor Ministerului Apărării al Ucrainei, care au achiziționat din Republica Moldova echipament militar și obuze pentru forțele armate ucrainiene, arată sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Igor Gorgan a activat în Statul Major al Armatei R. Moldova până la sfârșitul anului 2021, când Maia Sandu, noul președinte al Republicii a decis să-l treacă în rezervă.

Sursă foto: Președinția RM

Din iulie 2023, fostul șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova a început să lucreze la ONU.

Igor Gorgan raporta și de mai multe ori pe zi

Iată câteva dintre mesajele generalului Igor Gorgan către GRU

„Ukroboronexport ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.” „Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Igor Gorgan a studiat în SUA

Biografia agentului Gorgan este destul de tipică pentru un ofițer al armatei sovietice care s-a trezit într-o țară CSI după prăbușirea URSS.

Născut în 1969 la Dubăsari, Moldova, a făcut serviciul militar obligatoriu înainte de a se înscrie la Școala Superioară de Comandă Militară din Novosibirsk, absolvind în 1991.

Întors într-o Moldova independentă, Gorgan a servit mai întâi într-o divizie aeriană din regiunea Odesa a Ucrainei, apoi s-a întors acasă ca comandant. al Brigăzii 2 Infanterie Motorizată din Chișinău.

În 2001, ofițerul promițător a fost trimis să studieze la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA din Fort Leavenworth. Din 2003, el a participat la misiunile internaționale ale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.

În 2013, a devenit șeful Statului Major al Republicii Moldova, dar un conflict cu ministrul Apărării de atunci, Anatol Salaru, l-a obligat să părăsească armata. În 2019, după alegerile prezidențiale din Moldova, în care a ieșit învingător protejatul Kremlinului, Igor Dodon, Gorgan a condus din nou Statul Major. El a rămas în această funcție până în septembrie 2021, când noul președinte Maia Sandu i-a cerut demisia.

Cu toate acestea, mulți dintre împuterniciții lui Gorgan își păstrează în continuare posturile în minister, folosindu-și accesul pentru a-i furniza informații secrete.