Scandal Grecia-Albania. UE, minorități și alegeri trucate

Scandal Grecia-Albania. UE, minorități și alegeri trucateFredi Beleri, primarul care încaieră Grecia și Albania / sursa foto: https://albaniandailynews.com/

Scandal Grecia-Albania. UE, minorități și alegeri trucate. Atena condiționează susținerea cererii albanezilor de aderare la Uniunea Europeană.

Grecia cere ca Albania să soluționeze cazul Beleri înainte de a o susține în încercarea de aderare la UE.

Refuzul autorităților albaneze de a permite primarului ales din Himarë, Fredi Beleri, să depună jurământul, încălcând prezumția de nevinovăție, constituie o abatere de la normele europene de drept, a subliniat premierul grec Kyriakos Mitsotakis la sosirea la Tirana pentru a participa la Summit-ul Procesului de la Berlin, scrie I Efimerida.

Scandal Grecia-Albania. Un primar arestat

Fredi Beleri este un etnic grec din Albania care în luna mai a câştigat primăria din Himarë, un oraş cu o importantă minoritate grecească, în ciuda faptului că fusese arestat cu două zile înainte de scrutin sub acuzaţia de cumpărare de voturi.

Presa greacă a scris că Beleri ar fi victima mafiei imobiliare din zonă şi a premierului Edi Rama care a susţinut un alt candidat la primăria Himarë, iar împiedicarea lui Beleri de a depune jurământul ca primar ar avea ca scop pierderea funcţiei de către acesta şi organizarea de noi alegeri.

Grecia sprijină aderarea țărilor din Balcanii de Vest. Deocamdată nu și Albania

„Grecia sprijină ferm și neclintit perspectiva de aderare a Balcanilor de Vest. Suntem susținători constanţi ai necesității ca țările din Balcanii de Vest să se alăture familiei europene, dar în același timp recunoaștem că această cale este una dificilă, care impune țărilor din Balcanii de Vest să facă adaptări semnificative la acquis-ul european”, a spus Kyriakos Mitsotakis.

„Și, desigur, singurul principiu care nu este negociabil pentru Uniunea Europeană, dar și pentru Grecia, este respectul pentru statul de drept. Un respect care trebuie să se manifeste în toate aspectele funcționării unui stat organizat în toate țările din Balcanii de Vest”, a adăugat premierul grec.

Cazul Beleri, miza disputei dintre Grecia și Albania

„Din păcate, în ultimele luni, prietena noastră Albania a făcut regrese semnificative în această problemă și mă refer în mod special la cazul primarului ales din Himarë, Fredi Beleri, care se află în arest preventiv de cinci luni.

Vreau să subliniez respectul meu pentru independența justiției albaneze și nu vreau să intervin în modul în care aceasta funcționează. Cu toate acestea, vreau să subliniez, în mod categoric, că Fredi Beleri are dreptul de a depune jurământul ca primar al orașului Himarë, chiar dacă este în arest preventiv.

Este un drept inalienabil, care decurge din ordinea constituțională albaneză, un drept, de altfel, pe deplin compatibil cu normele europene ale statului de drept. Și este foarte important ca domnul Beleri să depună jurământul ca primar al orașului Himarë, astfel încât să dispară această umbră importantă, care în momentul de față afectează fără îndoială relațiile greco-albaneze.

Voi repeta, și de aici, că rezolvarea acestei probleme este o condiție necesară pentru ca Grecia să facă următorul pas și să fie de acord cu începerea procesului de negociere al Albaniei cu Uniunea Europeană.

Sper și doresc ca această problemă să poată fi rezolvată într-un spirit de cooperare și disponibilitate pozitivă, fără a umbri în continuare relațiile dintre cele două state”, a mai spus Mitsotakis.

Grecia participă la Procesul de la Berlin

Procesul de la Berlin are loc în perspectiva rapoartelor de progres elaborate de Comisia Europeană cu privire la parcursul țărilor candidate, precum şi în perspectiva dezbaterii privind extinderea UE care a început la Consiliul European informal de la Granada și este de așteptat să culmineze la Consiliul European din decembrie.

La procesul de la Berlin participă ţările din Balcanii de Vest, nouă țări UE (Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Croația, Polonia, Slovenia) și Regatul Unit.

Summit-ul s-a concentrat asupra problemelor de convergență economică a Balcanilor de Vest cu UE și integrarea acestora în piața unică, relațiile de bună vecinătate și probleme bilaterale, precum și pe sprijinirea tranziției ecologice și digitale în Balcanii de Vest.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News