Rezultatul a fost anunțat după ce s-a realizat o numărătoare considerată haotică și controversată care a durat trei zile.

Buttigieg a obţinut 26,2% din voturi (564 de delegaţi ai statului), faţă de 26,1% (562 delegaţi) câştigaţi de Sanders.

Pe poziţia a treia s-a clasat senatoarea Elizabeth Warren cu 387 delegaţi (18%), urmată de fostul vicepreşedinte Joe Biden cu 341 delegaţi (15,8%) şi de senatoarea Amy Klobuchar cu 264 delegaţi (12,3%).

Partidul Democrat din Iowa încheie astfel o numărătoare haotică a voturilor care a pus sub semnul întrebării întregul proces. Timp de trei zile cât a durat numărătoarea, atât Buttigieg, cât şi Sanders s-au declarat câştigători ai caucus-ului.

Preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Tom Perez, a cerut joi o revizuire a tuturor procedurilor de numărare a voturilor, mai ales că, în pofida întârzierilor, rezultatele conţin zeci de greşeli.

„Ajunge! În lumina problemelor care au ieşit la suprafaţă în implementarea planului de selecţie a delegaţilor, pentru a asigura încrederea publică în rezultate, cer Partidului Democrat din Iowa să înceapă imediat renumărarea”, a declarat Perez.

Între timp, candidaţii democraţi au ajuns deja în New Hampshire, care va organiza marţi alegeri primare care vor fi cu atât mai importante prin prisma fiasco-ului din Iowa, potrivit agerpres.ro

Te-ar putea interesa și: