Evenimentul Zilei > International > Scandal după numărătoarea voturilor. „Ajunge! Să înceapă imediat renumărarea”
Scandal după numărătoarea voturilor. „Ajunge! Să înceapă imediat renumărarea”

Scandal după numărătoarea voturilor. „Ajunge! Să înceapă imediat renumărarea”

Partidul Democrat din Statele Unite a anunțat că fostul primar din South Bend (statul Indiana), Pete Buttigieg, s-a impus la limită în faţa senatorului de Vermont, Bernie Sanders, în adunările electorale (caucus) din statul Iowa.

Rezultatul a fost anunțat după ce s-a realizat o numărătoare considerată haotică și controversată care a durat trei zile.

Buttigieg a obţinut 26,2% din voturi (564 de delegaţi ai statului), faţă de 26,1% (562 delegaţi) câştigaţi de Sanders.

Pe poziţia a treia s-a clasat senatoarea Elizabeth Warren cu 387 delegaţi (18%), urmată de fostul vicepreşedinte Joe Biden cu 341 delegaţi (15,8%) şi de senatoarea Amy Klobuchar cu 264 delegaţi (12,3%).

Partidul Democrat din Iowa încheie astfel o numărătoare haotică a voturilor care a pus sub semnul întrebării întregul proces. Timp de trei zile cât a durat numărătoarea, atât Buttigieg, cât şi Sanders s-au declarat câştigători ai caucus-ului.

Preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Tom Perez, a cerut joi o revizuire a tuturor procedurilor de numărare a voturilor, mai ales că, în pofida întârzierilor, rezultatele conţin zeci de greşeli.

„Ajunge! În lumina problemelor care au ieşit la suprafaţă în implementarea planului de selecţie a delegaţilor, pentru a asigura încrederea publică în rezultate, cer Partidului Democrat din Iowa să înceapă imediat renumărarea”, a declarat Perez.

Între timp, candidaţii democraţi au ajuns deja în New Hampshire, care va organiza marţi alegeri primare care vor fi cu atât mai importante prin prisma fiasco-ului din Iowa, potrivit agerpres.ro