Scandal de plagiat in muzica clasica

Scandal de plagiat in muzica clasica

Revista "Gramophone" a publicat un articol in care spunea ca foarte multe dintre inregistrarile pianistei Joyce Hatto erau ale altor artisti.

Sotul ei, producatorul discurilor, a recunoscut recent plagiatul. Joyce Hatto a cantat in toata Europa, dar si in alte parti ale lumii si a participat la numeroase festivaluri internationale de muzica.

Interesul ei major pentru operele romantice ale secolului al XIX-lea a facut-o sa exploreze aproape intreg acest repertoriu pentru pian. A devenit cunoscuta ca o interpreta extraordinara a lui Chopin si a fost descrisa in cotidianul londonez "Daily Telegraph" ca o "campioana in interpretarea lucrarilor lui Liszt".

Acuzatie de frauda Totusi, in acest an, pe 15 februarie, revista "Gramophone" a publicat un articol care sustinea ca cel putin cateva dintre lucrarile ei sunt copii ale inregistrarilor altor artisti. Potrivit revistei "Time", un critic muzical a descoperit aceasta frauda cand a introdus in calculator un CD cu cateva dintre inregistrarile ei si o baza de date on-line a identificat-o ca o partitura interpretata de ungurul Laszlo Simon.

"Un expert independent, care a verificat catalogul pianistei,  crede ca sunetele de pe cel putin cinci dintre inregistrarile ei sunt identice cu cele  de pe inregistrari anterioare. Un distribuitor on-line a oprit vanzarile discurilor inregistrate de Hatto, iar Industria Fonografica Britanica (British Phonographic Industry - BPI) a inceput o ancheta.

"Daca se dovedeste a fi adevarat, acesta este unul dintre cele mai mari cazuri de plagiat din industria discografica", spune un purtator de cuvant al BPI", dupa cum precizeaza revista "Time". In numarul de pe 26 februarie al revistei "Gramophone", sotul si producatorul discurilor pianistei, William Barrington-Coupe, a recunoscut ca inregistrarile nu ii apartineau ei.

Contestata de mai multe ori Hatto a inceput sa concerteze la Londra inca din 1950. La inceputul carierei, lucrarile ei muzicale nu au fost apreciate de critici asa cum au fost mai tarziu. Un critic al revistei "Time", care a scris despre un recital al ei din octombrie 1953, a spus ca a fost chiar stangace in interpretare.

Potrivit numarului din februarie 1971 din revista "Gramophone", Vernon Handley, cel care a dirijat Filarmonica Guildford atunci cand ea a inregistrat Variatiile Simfonice ale lui Arnold Bax, spunea ca ea "se descurca foarte bine solo si este si o persoana minunata, dar nu prea are simtul ritmului".

Diagnosticata cu cancer Hatto n-a mai avut concerte pentru public din 1976 si nu a mai facut inregistrari remarcabile. S-a spus ca fusese diagnosticata, in 1970, cu cancer. Radiologistul care a consultat-o la fiecare sase saptamani in ultimii opt ani de viata a spus insa ca pianista a inceput sa fie tratata de cancer la ovare cu 14 ani inainte de a muri si ca nu ar fi existat semne ca suferea de aceasta boala inainte.

In ultimii ani de viata,  artista a inregistrat insa mai mult de 100 de discuri. Repertoriul ei cuprinde sonatele complete ale lui Beethoven, Mozart si Prokofiev, concerte de Rahmaninov, Ceaikovski, Brahms si Mendelssohn si majoritatea compozitiilor lui Chopin. Discurile au fost lansate de "Concert Artist Records", compania de productie a sotului ei, William Barrington-Coupe.

Din 2003, pianista a inceput sa aiba un succes incredibil. Reviste specializate precum "Gramophone", site-uri ca "MusicWeb", dar si ziare ca "Boston Globe" au prezentat-o pe Hatto si i-au laudat concertele, numind-o chiar "cea mai mare pianista in viata".

Parerea expertului Editorul "Gramophone", James Inverne, declara pentru revista "Time" ca exista sute de inregistrari ale operelor clasice si ca niciun critic nu poate sa cunoasca toate detaliile pentru a intelege nuantele fiecarei interpretari. "Cunoscatorii muzicii clasice poate ca nici nu se asteptau ca plagiatul sa afecteze si aceasta forma de arta. Nu am trecut printr-un astfel de scandal pana acum", precizeaza Inverne pentru "Times".

CAZURI CELEBRE

Alte scandaluri de plagiat din muzica > Michael Bolton a fost acuzat de plagiat pentru ca a copiat cantecul "Love is a Wonderful Thing" al formatiei Isley Brothers. Acestia au castigat prin proces cele mai mari daune morale inregistrate pana acum intr-un caz de plagiat muzical.

> Johnny Cash a folosit versuri de pe albumul "Seven Dreams", al lui Gordon Jenkins, in "Folsom Prison Blues".

> Michael Jackson a folosit melodia "The Swans of Balaka", a compozitorului italian Albano Carrisi, pe propriul album "Dangerous", fara sa-i ceara acordul acestuia.

BIOGRAFIE

Hatto, o viata tumultuoasa > Pianista engleza Joyce Hilda Hatto s-a nascut pe 5 septembrie 1928. Tatal ei era negustor de antichitati si un mare pasionat de muzica clasica.

> Nu a mai vrut sa studieze la Conservator dupa ce a fost respinsa la Academia Regala de Muzica.

> A debutat la Londra, in 1952.

> In 1956 s-a casatorit cu William Barrington-Coupe, pe atunci director al companiei "Saga Records".

> S-a retras din lumea muzicala in 1976.

> A murit pe 30 iunie 2006, la 77 de ani, bolnava de cancer.

 

Ne puteți urmări și pe Google News