SCANDAL DE LA FINANȚARE. Medicul Horațiu Suciu critică deciziile Ministerului Sănătății. Ministerul spune că va analiza...
- Violeta Fotache
- 30 iunie 2015, 18:52
Prin finanțare de la Ministerul Sănătății, vor fi introduse programe noi pentru pacientul critic vizând hemoragiile digestive superioare, icterul mecanic, neoplazic, programul de neoplasme esofagiene și programul de chirurgie endovasculară periferică. Medicul Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, reclamă faptul că unitatea pe care o conduce nu a fost inclusă printre unitățile sanitare care vor derula programele, deși este o unitate de elită. Ministerul nu exclude posibilitatea extinderii listei unităților medicale care vor derula noile programe
Derularea mai multor programe pentru pacientul critic, cu finanțare de la Ministerul Sănătății, se lasă cu scandal, din cauza modului în care au fost selectate unitățile medicale care să deruleze noile programe ce vor fi introduse, vizând hemoragiile digestive superioare, icterul mecanic, neoplazic, programul de neoplasme esofagiene și programul de chirurgie endovasculară periferică.
Reproș întemeiat
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, unul dintre medicii renumiți ai României în domeniul lui, a declarat astăzi, în conferinţă de presă, că mai multe unităţi de elită din ţară, printre care şi IUBCvT Târgu Mureş, nu au fost incluse de Ministerul Sănătăţii pe lista unităţilor care vor derula noile programe dedicate pacientului critic, pe partea de chirurgie endovasculară, informează Agerpres.
“Ne surprinde în mod neplăcut faptul că, ţinând cont de activitatea performantă desfăşurată la nivelul IUBCvT Târgu Mureş, de tratament şi de asigurare a asistenţei de urgenţă în cadrul Centrului de Urgenţă Târgu Mureş, în propunerea privind proiectul Ordinului de aprobare a modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul cardiovascular al pacienţilor critici cu leziuni vasculare periferice acute, nu am fost nominalizaţi printre unităţile sanitare care vor derula acest program”, a precizat dr. Suciu, citat de Agerpres. Șegul IUBCv Târgu Mureș a mai precizat că unitatea medicală nu a fost inclusă în lista respectivă, în pofida adresabilităţii tot mai mari din punct de vedere al urgenţelor vasculare, care nu se rezumă doar la zona Transilvaniei.
Ministerul nu exclude posibilitatea extinderii listei unităților medicale care vor derula noile programe
"Ministerul Sănătății va analiza solicitările venite din partea reprezentanților unităților neintroduse în program, urmând ca în urma analizei, la fel cum s-a întâmplat și cu primele cinci acțiuni incluse în programul pentru pacientul critic încă din 2014, să fie extinsă, ulterior, lista unităților care vor beneficia și de noile patru acțiuni lansate astăzi, desigur în funcție și de disponibilitățile financiare. Faptul că mai multe unități doresc să intre în acest program este o dovadă a succesului de care se bucură programul lansat anul trecut de către minister. În urma introducerii primelor cinci acțiuni în unele unități mortalitatea a scăzut și de trei ori", ne-au declarat reprezentanți ai Ministerului Sănătății.