Evenimentul Zilei > Politica > Scandal. Dan Tănasă, în clinciuri cu Gerea și Nicolicea, pe tema limbii maghiare și a stemei Transilvaniei
Scandal. Dan Tănasă, în clinciuri cu Gerea și Nicolicea, pe tema limbii maghiare și a stemei Transilvaniei

Scandal. Dan Tănasă, în clinciuri cu Gerea și Nicolicea, pe tema limbii maghiare și a stemei Transilvaniei

Legea care impune vorbirea limbii maghiare în școli și spitale acolo unde minoritatea depăsește 20 % a generat un imens scandal într-o emisiune la postul Antena 3 între jurnalistul Dan Tănasă, liderul ALDE, Andrei Gerea și deputatul PSD, Eugen Nicolicea.

”Domnul Gerea, ce fumați? Ce fumați?”, i-a replicat jurnalistul Dan Tănăse lui Andrei Gerea care argumenta susținerea legii care impune vorbirea limbii maghiare în școli și spitale acolo unde minoritatea depăsește 20%.

”Doamne ferește! Am ajuns ca un demnitar al statului român să apere chestiuni, care vin direct de la Budapesta. Nu că sunteți rupt de realitate, sunteți complet rupt de ceea ce înseamnă…”, a replicat Dan Tănasă 

La rândul său, liderul ALDE a replicat: ”Să ne spună dl. Tănasă cum se poate rezolva o problemă legitimă a unor români din Covasna și Harghita, legitimă, repet. Spre deosebire de dvs., noi avem și o responsabilitate. Poate dvs. vă doriți încă un 15 martie 1990 în România”.

 ”Domnule Gerea, resping aceste acuzații mizerabile la adresa mea, resping această atitudine mizerabilă la adresa mea. Nu vă permit să faceți astfel de afirmații la adresa mea. Puteți să le faceți cu prietenii dvs. în Parlament, dar nu la adresa mea. Eu, spre deosebire de dvs., vin cu documente”, a replicat jurnalistul.

În schimb, deputatul PSD, Eugen Nicolicea a intervenit în dicuție  și l-a întrebat pe Dan Tănasă dacă poate să descrie stema Transilvaniei: ”Vă rog frumos, descrieți-o! Face parte din stema României. Pe această stemă există trei simboluri: secuii, ungurii, sașii. Facem o sută de ani de când Transilvania face parte din România și nu suntem în stare să trecem simbolul românilor pe stema Transilvaniei. Vă rog să focalizați, aceasta este propunerea mea, în bara roșie se află lupul dacic, simbolul românesc din Transilvania. Să nu-mi dea mie cineva lecții de romanism dacă nu a făcut nimic.”

”Vă dau lecții la orice oră, oricând, pentru că sunteți parlamentar al statului român ani de zile și nu ați fost în stare să treceți această lege. Patriotismul ăsta ieftin mă lasă rece”, a spus Tănasă. ”De ce nu ați adoptat această stemă până acum?” a acesta. ”Pentru că se adoptă la centenar”, a răspuns Nicolicea. ”Stema nu poate fi modificată decât o dată la o sută de ani…” a continuat Tănasă. ”Păi, fratele meu, eu nu am trăit o sută de ani” i-a spus Nicolicea. ”Dle Nicolicea, haideți să păstrăm puțin respect”, i-a replicat Dan Tănasă.