Evenimentul Zilei > Justitie > SCANDAL între CSM şi INSPECŢIA JUDICIARĂ. Procurorii din DNA, intangibili
SCANDAL între CSM şi INSPECŢIA JUDICIARĂ. Procurorii din DNA, intangibili

SCANDAL între CSM şi INSPECŢIA JUDICIARĂ. Procurorii din DNA, intangibili

Procurorii din CSM au respins acţiunile disciplinare ale Inspecţiei Judiciare împotriva doi magistraţi. Este vorba despre procurorii Gheorghe Popovici, şeful Secţiei I a DNA, şi Cornel David-Deca, şeful DNA Brasov.

Secţia pentru procurori a CSM a respins acţiunile disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva lui Gheorghe Popovici şi Cornel David-Deca. Popovici era acuzat de comiterea abaterii disciplinare prevăzute la articolul 99, litera t), teza a II-a, raportat la art. 99/1, alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată.

Iată prevederile legale:

„Articolul 99

Constituie abateri disciplinare:

(…)

t) exercitarea functiei cu (…) grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala.

Articolul 99/1

(2) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.

De partea cealalta, David-Deca a fost trimis in judecata disciplinara pentru savarsirea comiterea abaterii disciplinare prevazute la art. 99, lit. m) teza a II-a si t) teza I, rap. la art. 99/1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004.

Iata prevederile legale invocate:

„Articolul 99

Constituie abateri disciplinare:

(…)

m) nerespectarea in mod nejustificat (…) a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente;

t) exercitarea functiei cu rea-credinta (…), daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala.

Articolul 99/1

(1) Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane”.

Ambele hotarari ale Sectiei pentru procurori in materie disciplinara pot fi atacate cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cele două minute ale Secţiei:

1. „Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Popovici Gheorghe, procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) teza a II-a rap. la art. 99/1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pronuntata in sedinta publica azi, 21 noiembrie 2018”.

2. „Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului David Deca Cornel, procuror sef al Serviciului Teritorial Brasov din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) teza a II-a si art. 99 lit. t) teza I rap. la art. 99/1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pronuntata in sedinta publica azi, 21 noiembrie 2018”.

Pe 31 august 2018, Inspecţia Judiciară l-a trimis pe Gheorghe Popovici în judecată disciplinară, acuzându-l că ar fi minţit un justiţiabil, informându-l că nu a fost supravegheat tehnic, printr-o adresă pe care a semnat-o, scrie luju.ro.

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: