Să fie vestea anului? Scad ratele tuturor? Guvernatorul BNR pune totul la punct

Să fie vestea anului? Scad ratele tuturor? Guvernatorul BNR pune totul la punct

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit despre noul indice ce va fi folosit pentru calculul creditelor românilor. Acesta susține că noul indice nu poate duce automat la scăderea ratelor

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a susținut, marți, că noul indice folosit pentru credite nu poate duce automat la scăderea ratelor, deoarece acest indice este stabilit tot de piață și influențat de mulți alți factori, scrie Agerpres.

„După noi, am spus-o în repetate rânduri, să îl citez pe domnul academician Dăianu, nu sunt scoase din pălărie, cum, din păcate, s-a vântura. Sunt determinate de piață, pe bază de indicatori cantitativi. De exemplu, inflația este un factor foarte important.

Dacă vrem să reducem dobânzile la credite în România, trebuie să reducem inflația. Acest lucru l-am spus foarte clar în Parlamentul României. Acolo trebuie acționat. Altfel sunt intenții. Altminteri, bine intenționate. Și noi le împărtășim, ca intenții, dar una este intenția, dorința și alta este posibilitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mărimile economice au o determinare obiectivă, nu sunt stabilite subiectiv de către cineva. Banca Națională poate, cel mult să ghidoneze, în anumită măsuri dobânzile. Acesta este instrumentul nostru principal de politică economică. Și noi, dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu, de inflație, greșim și suntem invalidați de piață”, a afirmat Mugur Isărescu.

„În majoritatea țărilor europene, Polonia, Cehia, Ungaria, ratele de politică monetară sunt sub rata inflației. Pentru că suntem în proxima lor influență - trăim într-o Europă cu capitaluri liber mișcătoare, nu le putem restricționa -, nu putem nici noi să ne ducem cu rata de politică monetară într-o anumită direcție, fără să ne uităm la vecini și la zona euro.

De ce în zona euro dobânzile sunt atât de puternic real negative este poveste. În cazul Italiei, discrepanțele dintre Sud și Nord. Dar 2,5% nu este o dobândă înaltă, în timp ce în America, rata de politică monetară este tot de 2,5%. (...) Încercăm să acționăm inclusiv cu ceea ce am decis astăzi, să ținem mai strâns lichiditatea. Ordonanța, în forma modificată, încearcă să atace această problemă, dar 2,5%, să fim realiști, rată de dobândă de politică monetară, nu este înaltă”, a explicat Isărescu.