Satul în care se refugia Nicolae Ceaușescu, de o frumusețe rară. Ce îi fascinează pe turiști

Satul în care se refugia Nicolae Ceaușescu, de o frumusețe rară. Ce îi fascinează pe turiști Sursă foto: captură video Youtube

Satul Tisa, situat în apropierea Băilor Olănești (n.r. -  județul Vâlcea), ascunde peisaje de vis, chiar dacă este acoperit de gunoaie, în prezent. Mai mult decât atât, istoria locală a acestei localități este plină de controverse, chiar „legende”. Nicolae Ceaușescu și-ar fi dorit ca acest sat să nu fie „destinație turistică” în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă „refugiu” pentru fostul dictator al României.

Satul Tisa, peisaje superbe. Ar putea deveni destinația de vacanță ideală

Sat Tisa

Sursă foto: captură video Youtube

 

Întrucât era situat foarte aproape de vila sa  de protocol de la Olănești, Nicolae Ceaușescu prefera satul Tisa , ca loc de refugiu, însă, nu-și dorea să-l popularizeze, să îl facă cunoscut străinilor pentru potențialul turistic. Astfel, a decis să construiască un eliport, pentru multă „discreție”, atunci când ateriza, sunt consemnările istorice.

În prezent, pesiajele de o „frumusețe sălbatică” sunt pline de gunoaie, potrivit unui vloger, citat de Fanatik. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ceaușescu a vrut să-l șteargă de pe hartă, dar destinul satului Tisa, de lângă Băile Olănești, a fost altul. Astăzi, colțul acesta de rai, unde s-a construit și un heliport pe care ar fi trebuit să aterizeze elicopterul lui Ceaușescu, în decembrie 1989, pare uitat de lume”, se arată într-un vlog postat pe  canalul de YouTube HaiLaDrum, potrivit sursei menționate.

În satul Tisa mai locuiesc câteva familii, era turiștii sunt fascinați de pădurile de fag din această zonă. Cu toate acestea, peisajele de vis sunt umbrite de gunoaiele aruncate la întâmplare și neridicate.

„Umbrele” comunismului din satul Tisa

Sat Tisa

Sursă foto: captură video Youtube

Satul nu dispune de magazine sau de oportunități profesionale, semn că ar putea fi dezvoltat turistic, prin implicarea autorităților.

„Umbrele comunismului” sunt, încă, vizibile în satul Tisa: eliportul, stadion rural, „abandonate”, dar parte a istoriei locale.

Recent, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, menționa că, în ultimii 17 ani, România a beneficiat de 41 miliarde de euro bani europeni din subvenţii, plăţi directe către fermieri sau pentru dezvoltarea satului românesc. În satul Tisa nu se vede, însă, nicio investiție.