Satul din Mehedinți în care nu se fură a fost puternic lovit de viitura de pe râul Tisa. "E dureros ce s-a întâmplat!"

Satul din Mehedinți în care nu se fură a fost puternic lovit de viitura de pe râul Tisa. "E dureros ce s-a întâmplat!"

Eibenthal este un sat izolat, amplasat în creierul munților Mehedinți, situat la 90 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, în care trăiește o puternică minoritate de etnie cehă.

Cu toate acestea, cătunul beneficiază de o oarecare notorietate. Primarul Victor Doscocil a explicat pentru Agerpres că celebritatea localității, întemeiată în anul 1827 de coroana Austro-Ungară și colonizată cu supuși din vestul imperiului pentru a sta de strajă la frontiere, vine de la faptul că aici nimeni nu fură și nu este furat. "În acest cătun, pâinea vine de trei ori pe săptămână, oamenii lasă sacul cu bani la stâlpul porților. Distribuitorul de pâine vine, numără banii și lasă pâinea", a precizat Doscocil. El susține că nu au existat cazuri să dispară cuiva ceva, "gospodăriile nu se încuie niciodată"—mărturisește cu mândrie și subliniază "pentru că avem credință și nu putem face rău semenului nostru". "Până în urmă cu cinci ani, locuitorii noștri munceau în mina de cărbune, aici în apropiere, dar de când s-a închis fiecare își caută norocul în lume, în cătun mai rămânând doar bătrânii", afirmă Doscocil. (Sursa foto: infomatiadeseverin.ro)

 

Marea năpasta

 

Edilul spune că până vineri, 1 august, credea că așezarea este ocrotită de divinitate, dar s-a înșelat, sau poate că cineva din comunitate a greșit cu ceva, că "mare năpastă s-a abătut peste ei". "A venit o viitură pe râul Tisa, de obicei domol și liniștit, și a făcut prăpăd. Apele s-au revărsat în 25 de gospodării, au inundat și câteva case ", a mai afirmat Doscocil, citat de Agerpres.ro

El spune că bătrânii satului au mai văzut așa ceva prin 1954, când au fost nevoiți să fugă pe versanții muntelui cu animale cu tot. "Acum ne-au distrus drumul de acces dinspre Clisura Dunării. Am fost rupți de restul lunii mai bine de zece ore. A fost un coșmar", își amintește primarul Victor Doscocil. În context, el a fost de părere că dacă nu veneau militarii, pagubele ar fi fost inimaginabile, s-ar fi înregistrat poate și pierderi de vieți omenești.

 

Pagubele

 

Viitura a distrus gardurile, a umplut cu pământ fântânile, a purtat pe valuri, pe o distanță de doi kilometrii, chiar și un autoturism. "Agoniseala multor oameni a fost luată de apă. Mulți tineri au muncit ani de-a rândul în Cehia să-și facă un rost în viață, aici, în Eibenthal. E dureros ce s-a întâmplat, dar nimeni nu se gândește să plece spre alte locuri", a precizat primarul Victor Doscocil.

Ne puteți urmări și pe Google News