Agenția Europeană pentru Sateliți Meteorologici a anunțat că primul satelit european destinat capturării imaginilor fulgerelor a transmis primele sale imagini. Rolul său este foarte important pentru meteorologi.
Senzorul de fulgere aflat la bordul satelitului MTG-I1 a captat o secvență de imagini în perioade de un minut. Satelitul se află la o altitudine de 36.000 de kilometri.
Aceste animaţii „aduc confirmarea că noul dispozitiv va revoluţiona procesul de detectare şi previzionare a furtunilor violente”, a anunţat într-un comunicat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care a difuzat imaginile.
Revoluție în monitorizarea fulgerelor
Pe data de 13 decembrie 2022, prin intermediul unei rachete Ariane 5, a fost lansat un satelit meteorologic de a treia generație. Acesta este dotat cu un sistem optic avansat de detectare a fulgerelor, echipat cu patru camere foto care acoperă regiunile Europei, Africii, Orientului Mijlociu și o parte a Americii de Sud.
Aceste camere foto au capacitatea de a monitoriza în mod constant activitatea fulgerelor de pe întregul glob.
Fiecare cameră foto poate „să capteze 1.000 de imagini pe secundă, zi şi noapte, ceea ce îi permite să detecteze cel mai mic fulger cu o rapiditate extraordinară”, a explicat Guia Pastorini, directorul tehnic al dispozitivului optic.
Imaginile transmise de satelitul în cauză sunt extrem de utile în monitorizarea schimbărilor bruste în activitatea electrică, care în mod frecvent preced furtunile violente.
Imaginile vor permite meteorologilor să anticipeze furtunile violente
Aceste imagini permit meteorologilor specializați în previziuni să anticipeze cu o certitudine mai mare episoadele de furtuni puternice. Cu ajutorul celui de-al doilea sistem optic de monitorizare a Terrei, integrat în satelit, meteorologii vor putea urmări în timp real evoluția furtunilor și vor avea posibilitatea de a câștiga timp prețios pentru a alerta autoritățile.
Phil Evans, directorul-general al Eumetsat, a subliniat importanța acestui avans tehnologic în domeniul meteorologiei și capacitatea sa de a oferi avertismente rapide și eficiente.
Informațiile colectate în acest mod vor fi analizate la bordul satelitului și ulterior furnizate serviciilor meteorologice din cele 30 de țări membre ale Eumetsat, precum și partenerilor săi din Africa și alte regiuni ale lumii.