Satelitul creat de elevii români este un succes. A ajuns pe orbită și transmite date din spațiu fără probleme

Satelitul creat de elevii români este un succes. A ajuns pe orbită și transmite date din spațiu fără problemeSatelit. Sursa foto: Dreamstime.com

Satelitul românesc proiectat de un grup de elevi de la Liceul Internațional de Informatică București a început să transmită date din spațiu. ROM-2 a ajuns pe orbită pe dată de 12 iunie, iar în prezent înconjoară Terra o dată la 95 de minute. Care au fost primele date transmise de satelitul românesc.

Satelitul ROM-2 creat de elevii Liceului Internațional de Informatică București este un succes. Pe 12 iunie, el a ajuns pe orbită, fiind transportat de o rachetă a companiei miliardarului Elon Musk, SpaceX. ROM-2 s-a aflat la bordul rachetei Falcon 9 care a decolat, potrivit anunțului SpaceX, la 0:30 ora României, de la baza spațială din Vandenberg, California.

Satelitul românesc a început deja să transmită date din spațiu. A avut o călătorie de zece zile în jurul Pământului, la o altitudine de 540 de km, cu o viteză medie de 27 500 de km pe oră. Joi, 22 iunie, la ora 12.10 UTC, din deployer-ul Alba Orbital, montat pe modulul ION, ROM-2 a fost eliberat pe orbită. Pentru a fi eliberat în spațiu, satelitul românesc a trebuit să aștepte la bordul rachetei Flacon 9 între 7 și 14 zile. Prioritate au avut sateliții de dimensiuni mari și cei militari.

O cameră montată pe modul a înregistrat plecarea satelitului românesc. În prezent, ROM-2 înconjoară Terra o dată la 95 de minute, cu o viteză de 7,6 km/s și transmite date care au fost recepționate de peste 200 de stații radioamatori din România și din întreaga lume, potrivit antena3.ro.

Satelitul românesc ROM-2 este un succes. A început transmiterea datelor din spațiu

Principala misiune a satelitului ROM-2 este să observe Pământul. El este echipat cu o cameră de 2 megapixeli și cu senzori care vor culege date din spațiu, din atmosfera terestră și de la suprafața Terrei.

Satelitul românesc și-a deschis antena imediat după ce a ieșit din deployer și a început să transmită.

Primele date transmise de satelitul românesc au fost despre voltaj, amperaj și temperatura bateriei, confirmându-și existența și funcționalitatea. În zilele care urmează, imediat ce își va aduce bateria la parametri optimi, ROM-2 va reîncepe să transmită date, în special imagini ale Pământului.

ROM-2 a fost construit de echipa RomSpace și testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid.

Ne puteți urmări și pe Google News