Unul dintre elementele de bază ale vieții, găsit în oceanul de pe satelitul Enceladus al lui Saturn

Unul dintre elementele de bază ale vieții, găsit în oceanul de pe satelitul Enceladus al lui Saturn Sursa: EVZ

Oamenii de știință au descoperit prezența unuia dintre elementele de bază ale vieții în oceanul de pe satelitul Enceladus al planetei Saturn.

Dovezile privitoare la prezența fosforului pe satelitul Enceladus au fost descoperite de cercetători în datele colectate anterior de sonda spațială Cassini, de la NASA.

Oceanul de apă lichidă de pe satelitul lui Saturn

Adesea considerat unul dintre cele mai promițătoare locuri pentru a căuta semne de viață extraterestră, satelitul Enceladus, despre care se crede că găzduiește un vast ocean de apă lichidă, a rămas un subiect popular de studiu încă de când cele două nave spațiale Voyager ale NASA au început să dezlege câteva dintre secretele sale.

Acum, datorită datelor adunate de nava spațială Cassini, o misiune de succes a agenției spațiale americane, o echipă internațională de oameni de știință a dezvăluit descoperirea fosforului - unul dintre elementele de bază ale vieții - în materialul ejectat de gheizere din adâncul scoarței de gheață a lunii lui Saturn.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am descoperit anterior că oceanul lui Enceladus este bogat într-o varietate de compuși organici”, a spus omul de știință și liderul studiului Frank Postberg, de la Freie Universitat Berlin, Germania.

„Semnătura chimică clară a unor cantități substanțiale de săruri de fosfor”

„Dar acum, acest nou rezultat dezvăluie semnătura chimică clară a unor cantități substanțiale de săruri de fosfor din interiorul particulelor de gheață aruncate în spațiu de gheizerul de pe acest satelit.”

„Este prima dată când acest element esențial este descoperit într-un ocean dincolo de Pământ”.

Descoperirea adaugă mai multă credibilitate ideii că Enceladus ar putea adăposti un ocean locuibil,  adânc sub crusta sa înghețată - un loc în care formele de viață extraterestre primitive ar putea exista chiar și astăzi.

În cele din urmă, totuși, doar o misiune care să exploreze direct acest habitat invizibil ne va permite să aflăm cu certitudine dacă există sau nu forme de viață pe Enceladus, potrivit unexplained-mysteries.com.