Un satelit se va prăbuşi miercuri prin atmosfera terestră. Ce riscuri există pentru oameni

Un satelit se va prăbuşi miercuri prin atmosfera terestră. Ce riscuri există pentru oameniSatelit. Sursa foto: Arhiva EVZ

Miercuri, un imens satelit european va reintra în atmosfera Pământului într-un mod necontrolat. Conform ultimelor prognoze emise de Agenția Spațială Europeană (ESA), satelitul european ERS-2, care și-a încheiat misiunea de observare a Terrei acum 13 ani, se va dezintegra aproape în întregime, în timp ce va traversa atmosfera terestră.

Prin intermediul mai multor manevre efectuate, operatorii au redus altitudinea acestui satelit de la 785 km la 573 km în anul 2011, astfel încât acesta să poată fi ulterior atras în atmosfera Pământului pentru eliminare.

În timpul acestui proces, rezervoarele de propulsie ale satelitului au fost golite. Această măsură a fost luată pentru a minimiza riscul unei explozii catastrofale.

Un satelit european va intra în atmosfera terestră și va fi distrus

Satelitul European Remote Sensing 2 este programat să reintre în atmosfera Pământului în cursul acestei săptămâni. Problema este că acest eveniment va fi necontrolat, iar operatorii europeni nu cunosc locul unde va ateriza.

Consecința golirii propulsorului cu peste un deceniu în urmă este că nu mai există combustibil pentru a dirija căderea acestui satelit într-o zonă izolată de ocean.

În schimb, există o șansă extrem de mică ca acesta să cadă peste un om. Din cauza dimensiunii sale mari, fragmente de până la 52 kg ar putea ajunge la suprafața Pământului.

Terra

Terra. Sursa: Zenobillis | Dreamstime.com

Căderea satelitului poate fi urmărită live

Agenția Spațială Europeană a pus la dispoziție chiar o pagină web care oferă actualizări zilnice privind monitorizarea orbitei deteriorate a acestui satelit.

Potrivit estimărilor de azi, luni, 19 februarie, agenția spațială preconizează că reintrarea în atmosferă va avea loc la ora 05.14 dimineața, ora centrală (11:14 UTC) miercuri, 21 februarie.

Această prognoză are o precizie de aproximativ 15 ore. O parte din incertitudine derivă din activitatea solară, care influențează densitatea atmosferei superioare, trăgând încet satelitul în jos.

„Glonțul de vis”, muniția revoluționară direcționată prin satelit. Victima, chinuită până la moarte

Satelit. Sursa foto: Dreamstime.com

Ce se întâmplă cu bucățile de satelit care nu se ard

Chiar dacă este adevărat că acesta este un satelit de dimensiuni mari, având o masă actuală de aproximativ 2,3 tone metrice, niciunul dintre aceste materiale nu este toxic.

De altfel, cel mai probabil, bucățile de satelit care nu se vor arde vor cădea în ocean.

Asemenea obiecte mari intră în atmosfera Pământului lunar, dacă nu chiar mai des.

Nu a existat niciodată o persoană ucisă de o bucată de resturi spațiale căzute. Conform unor estimări recente, există aproximativ 65.000 de ori mai multe șanse să fiți lovit de un fulger decât de o bucată dintre-un satelit, potrivit arstechnica.com.

Ne puteți urmări și pe Google News