Medicii descriu dependenţa de sex ca pe o boală gravă pentru care soluţiile de tratament presupun terapii complicate dar şi folosirea medicamentelor. Specialiştii detaliază semnele acestei tulburări şi explică modul în care boala poate fi ţinută în frâu.

Viaţa de fiecare zi este dată peste cap

De cele mai multe ori, adicţia sexuală apare ca urmare a dorinţei de rezolvare a situaţiilor stresante. "Poftele" sexuale devin din ce în ce mai dese şi atât de agresive încât întreaga activitate cotidiană este dată peste cap.

"Dependenţa de sex poate fi definită ca un comportament ce implică o dependenţă persistentă faţă de forme variate de exprimare sexuală, care au scopul de a depăşi situaţiile stresante de viaţă. Această hipersexualitate devine preocupare continuă pentru activitate sexuală sub orice formă, care de obicei duce la perturbarea funcţionării cotidiene a persoanei. Este un comportament care nu poate fi controlat, iar persoana care suferă o astfel de perturbare devine robul acestui comportament fără a i se putea opune", explică Roxana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog la spitalul "Colentina" din Bucureşti.

Sex ocazional şi multe aventuri

Pentru persoanele dependente, întreţinerea de relaţii sexuale şi satisfacţia trupească sunt prioritare. Deşi sunt conştienţi că au un comportament neadecvat, cei afectaţi nu pot interveni pentru a se controla. Asta aduce după sine probleme la locul de muncă şi lipsa plăcerii pentru lucruri care înainte erau plăcute, iar relaţiile cu familia şi prietenii se degradează.

În plus, aceşti bolnavi duc o viaţă dublă. Pentru că în relaţia de cuplu nu se mai simt satisfăcuţi în totalitate, caută alinare la amant/ă. În consecinţă, devin frecvente sexului ocazional şi aventurile, cele mai vizibile semne ale adicţiei sexuale.

11 manifestări ale adicţiei

Dependenţa sexuală se manifestă diferit de la individ la individ şi poate lua 11 forme diferite. Dacă unele persoane sunt preocupate mai mult de fantezii sexuale, unde sexul este trăit mai mult în plan mintal decât în realitate, altele se pot manifesta printr-un comportament sexual seductiv-compulsiv care are drept scop inducerea unui act sexual.

O a treia manifestare este sexul anonim, în care apare excitaţia sexuală numai în prezenţa unei persoane necunoscute. Cei atraşi de sexul plătit privesc activitatea sexuală ca pe o afacere.

"Adicţia sexuală poate fi privită şi ca o tranzacţie sexuală, adică sexul este folosit ca o monedă de schimb, nu ca o experienţă personală", mai explică specialistul.

De la exhibiţionism la cyber sex

Interesul concentrat de a privi alte persoane care fac sex sau chiar şi a materialelor pornografice este denumit ştiinţific voyarism, iar o manifestare mai îndrăzneaţă, exhibiţionismul, implică expunerea unor anumite părţi ale corpului în public. În acest caz, excitaţia este obţinută în urma reacţiei de şoc provocate celor din jur.

Cyber sexul poate crea şi el o formă de dependenţă pentru materialele oferite de internet.

"Acestor manifestări li se adaugă unele mai deocheate. De exemplu, sexul intruziv implică atingerea zonelor erogene ale unei persoane fără permisiunea acesteia. De obicei, cel ce uzează de un astfel de comportament se află într-o poziţie de putere. Sado-masochismul este o de pendenţă de durere care este asimilată plăcerii sexuale. Ultima manifestare se referă la exploatarea sexuală în care persoanele sunt forţate să facă sex", completează medicul Roxana Mischianu.

EXEMPLE

Dependenţi de sex celebri: David Duchovny, Charlie Sheen, Tiger Woods

Printre dependenţii de sex care şi-au recunoscut public problema se numără Tiger Woods, deconspirat de 14 ori că şi-a înşelat soţia, dar şi David Duchovny, Billy Bob Thornton, Michael Douglas. Pe Charlie Sheen aventurile l-au "scăpat" de trei căsătorii şi i-a uşurat buzunarele de mulţi bani. Actorul susţine că are la activ relaţii sexuale cu peste 5.000 de femei. Actorul Colin Farrel a recunoscut şi el că are "episoade" în care nu se poate abţine de la sex şi trăieşte ca într-un vis.

Dependenţii de sex înţeleg de cele mai multe ori problema pe care o au şi se interiorizează. Treptat se instalează sentimentele de ruşine şi frustrare. "Tratamentul unor astfel de tulburări se abordează ca orice fel de dependenţă: chimic şi psihologic şi au ca scop scăderea apetitului sexual şi corectarea deficienţelor de relaţionare ale celor care dezvoltă acest gen de tulburare", mai explică sexologul Roxana Mischianu.