Șase exemple de alimente și băuturi pe care nu trebuie să le consumi cu medicamentele. Unele combinații pot agrava problemele de sănătate existente

Șase exemple de alimente și băuturi pe care nu trebuie să le consumi cu medicamentele. Unele combinații pot agrava problemele de sănătate existenteSursa foto: 48176983 © Nomadsoul1 | Dreamstime.com

Medicamentele trebuie luate mereu cu mare grijă pentru a-și face efectul. Unele alimente pot anula efectul tratamentului fără ca noi să conștientizăm acest lucru. Iată șase combinații pe care trebuie să le eviți atunci când urmezi un tratament medicamentos. Nici combinația dintre pastile de diferite tipuri nu este mereu benefică, ele putând agrava problemele de sănătate.

Efectul medicamentelor poate fi anulat dacă este administrat în anumite combinații. De multe ori ni se pare banal să evităm consumul unui fruct sau a unei băuturi cât timp ne aflăm sub un tratament, însă, în unele cazuri, alimentația este extrem de importantă. Nu doar combinația dintre alimente sau băuturi și pastile poate afecta tratamentul, ci și combinația mai multor tipuri de medicamente.

Atunci când medicul îți prescrie un tratament medicamentos, nu ezita să întrebi dacă este necesară și o dietă alimentară sau evitarea altor pastile. Combinațiile mai puțin fericite pot anula efectul medicamentelor sau chiar pot aduce complicații pacientului.

Șase combinații pe care trebuie să le eviți atunci când iei medicamente

1. Anticoncepționalele fac parte din categoria pastilelor care necesită o atenție mai mare în perioadele în care sunt administrate. Dacă îți dorești ca efectul lor să nu fie anulat, asigură-te că nu le iei în combinație cu medicamente precum fenobarbitalul. Amestecate cu metronidazolul sau eritromicina, efectul lor poate crește.

2. Antibioticele, în special tetraciclinele, nu trebuie combinate cu produse lactate. Dacă te afli sub un astfel de tratament, ai grijă să nu consumi iaurt, brânză sau lapte. Dacă tratamentul pe care îl urmezi este alcătuit din medicamente antiacide, trebuie să eviți alimentele sau băuturile bogate în fier.

3. Grepfruitul nu este recomandat în combinație cu niciun fel de tratament medicamentos. Sucul său anulează efectul medicamentelor și poate produce reacții adverse. Potrivit studiilor efectuate de cercetători, grepfruitul poate anula efectul a peste 200 de medicamente. Printre acestea se numără antibioticele, anticoncepționalele, antitusive sau anticonvulsive.

4. Alcoolul este clar un produs care nu trebuie combinat cu medicamentele. Acest mixt poate duce la reacții adverse severe sau chiar la complicarea problemelor de sănătate existente. Nu este recomandat să amesteci alcoolul cu pastilele, însă combinațiile dintre acesta și tetracicline, cloranfenicol, eritromicină, gentamicină sau kanamicină, nu generează niciun efect advers.

Medicamentele toxice (pentru ficat, inimă, stomac, sistem nervos) nu trebuie amestecate cu băuturi alcoolice. Această combinație poate crește riscul de toxicitate. De asemenea, de evitat este și combinația dintre alcool și paracetamol.

5. Suplimentele alimentare, cum ar fi fier sau calciu, pot crea efecte adverse administrate în combinație cu alte medicamente. Același lucru se poate întâmpla și în cazul remediilor pe bază de in sau magneziu. Studiile efectuate de cercetători arată că o astfel de combinație poate cauza probleme cardiace, dureri abdominale sau de cap. Pacienții care suferă de boli cardiovasculare sunt cei mai predispuși la aceste efecte adverse.

6. Ceaiul de sunătoare este extrem de benefic pentru anumite probleme de sănătate, însă trebuie să avem grijă în ce combinație îl administrăm. Dacă te afli sub un tratament anti-SIDA, anti-ulceros, anti-astmatic sau imuno-depresiv, evită să consumi acest ceai, potrivit doctorulzilei.ro.