Paștele se apropie, iar gospodinele se pregătesc să își răsfețe familia și invitații cu rețetele de sarmale în varză, varză acră sau foi de viță. Aveți de respectat câțiva pași pentru a vă bucura de o gustare ca la restaurant.
Una dintre tradițiile de Paște este ca gospodinele să prepare rețete gutoase de sarmale în varză, varză acră sau foi de viță, iar faimoșii bucătari au explicat pas cu pas cum se face această gustare tradițională. Pentru rețeta de sarmale în varză acră, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
700 g carne de porc 100 g ceafă porc afumată 4-5 felii de costiță de porc afumată 2 linguri de orez 1 ceapă mare 2 linguri cu vârf de orez (60 g) mărar puțin cimbru 1 varză murată mare 5 linguri de bulion 2 linguri ulei 1 foaie dafin boabe de piper 1/4 linguriță piper măcinat opțional smântână pentru servit
Rețetă de sarmale în varză acră
Primul pas este să spălați foile de varză în apă călduță și să le scoarceți, asta dacă sunt prea sărate. Trebuie tăiate nervurile groase pe dos, fără să se rupă frunza. Tocăm carnea și ceafa. Adăugăm ceapa tocată mărunt și călită, orezul, puțin piper măcinat, cimbrul și mărarul. Luăm frunza de varză în mână și punem o lingură de carne tocată. Trebuie lăsat spațiu la capete pentru a putea înveli sarmaua.
Este foarte important să introducem capătul îngust înaăntru pentru a nu de desface sarmalele când le fierbem. Adăugam câteva frunze de varză în oală și costiță afumată. Punem în oala înaltă toate sarmalele( suprapuse).
Când terminăm de aranjat sarmalele mai punem un rând de varză, boabe de piper și frunză de dafin. Turnăm apă clocotită peste acestea și le punem la fiert. Călim bulionul și îl adăugăm peste varză. Lăsăm sarmalele să fiarbă o oră. Apoi, ele trebuie lăsate la cuptor aproximativ 30 de minute, potrivit divaînbucătărie.
Rețetă de sarmale în foi de viță
Gospodinele care preferă rețeta de sarmale în foi de viță au nevoie de următoarele ingrediente:
25-30 frunze de viţă de vie (conservate în sare sau în apă cu sare) 800 g carne tocată de porc şi de vită 80 g orez 1 ceapă 3-4 linguri ulei 150 ml suc de roşii sau 2 linguriţe pastă de roşii mărar şi pătrunjel 1 ceasca borş 1 lingurita făină 100 ml smântână 1 lămâie sare piper
Frunzele de viţă de vie se spală şi dacă nu sunt fierte pentru conservare, se opăresc în apă, 1 – 2 minute. Se scot nervurile, se taie în dreptunghiuri şi se lasă la scurs. Orezul se curăţă şi se spală. Carnea tocată se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi orezul, călite 1 – 2 minute în ulei încins. Se mai adaugă o linguriţă de verdeaţă tocată mărunt, 50 ml suc de roşii şi 100 ml apă, apoi se amestecă.
Se adaugă carnea în foile de viţă, apoi se rulează şi se pun într-o cratiţă unsă cu ulei, cu 2 – 3 frunze de viţă pe fund. Se adaugă puţin mărar, borş, 100 ml suc de roşii şi apă cât să acopere sarmalele. Se fierb la foc mic, 70 – 75 minute.
Se amestecă făina cu smântâna, apoi se diluează cu 1-2 linguri de apă rece şi se amestecă cu sosul din cratiţă. Se condimentează după gust şi se toarnă peste sarmale. Se adaugă lămâia tăiată felii şi se pun din nou la fiert până observăm că s-a diluat sosul.
Cât orez se pune în sarmale
Un alt secret pentru o rețetă de sarmale gustoase este să punem cantitatea de orez potrivită. Ea trebuie să reprezinte 10% din cantitatea de carne pe care o folosim.
De exemplu, la un kilogram de carne pentru sarmale se pun 100 de grame de orez și la două kilograme de carne 200 de grame de orez. Trebuie să luăm în considerare și că orezul se umflă la fiert.