Sarkozy, contrazis de Ghaddafi

Sarkozy, contrazis de Ghaddafi

Vizita oficială în Franţa a liderului libian Moammar Ghaddafi continuă să suscite controverse în Hexagon, dosarul libian privind drepturile omului devenind un subiect din ce în ce mai incomod pentru preşedintele Nicolas Sarkozy.

După ce secretarul de stat pentru Drepturile Omului din MAE francez a fost chemat la ordine de preşedinte pentru că criticase vizita controversatului lider nord-african, Sarkozy a fost pus înt-o situaţie jenantă de oaspetele său care l-a contrazis public în privinţa temelor abordate în discuţiile bilaterale.

Dornic să demonstreze că nu sacrifică principiile drepturilor omului de dragul contractelor în valoare de 10 miliarde de euro semnate cu Ghaddafi, Sarkozy a declarat după prima rundă de întrevederi cu şeful statului libian că i-ar fi spus acestuia că ţara sa trebuie să facă mai mult pentru respectarea drepturilor omului. Într-un interviu acordat uterior televiziunii franceze, Ghaddafi l-a contrazis abrupt însă pe Sarkozy, afirmând că tema drepturilor omului nu a fost evocată „absolut deloc“ în timpul discuţiilor cu omologul său francez.

Vizita lui Ghaddafi la Paris a stârnit proteste din partea organizaţiilor umanitare, dar şi a opoziţiei politice, care l-au acuzat pe Sarkozy că sacrifică drepturile omului de dragul contractelor de export în domeniul nuclear şi militar semnate cu Libia.

Ne puteți urmări și pe Google News