Sârbii pot să-și aleagă cu ce se vaccinează. Țara este pe locul al doilea la vaccinare anti-COVID-19

Sârbii pot să-și aleagă cu ce se vaccinează. Țara este pe locul al doilea la vaccinare anti-COVID-19

Sârbii pot să-și aleagă cu ce se vaccinează. Ei au de optat pentru unul dintre cele trei produse disponibile pentru imunizarea contra coronavirusukui chinezesc.

Sârbii pot să-și aleagă cu ce se vaccinează. Pe fondul unei cantități abundente a vaccinurilor, sârbii pot să-și aleagă podusul. Spre deosebire de persoanele din alte țări, care își fac griji cu privire la momentul în care vor fi vaccinați, sârbii nu au astfel de griji, scrie RADOR.

Sârbii pot să-și aleagă cu ce se vaccinează

Ei pot alege în prezent între vaccinurile oferite de stat. Sunt produse de la Pfizer Inc-BioNTech, de la Sinopharm din China și Sputnik, din Rusia.

Mai mult, cetăţenii din Serbia pot alege să se imunizeze cu vaccinul disponibil într-o anumită zi, pentru a fi vaccinați mai rapid.

Ne puteți urmări și pe Google News

De unde are Serbia vaccinurile

În baza unor acorduri cu producătorii de farmaceutice sau cu guvernele, Belgradul şi-a asigurat până acum destule vacinuri. Un milion de doze vin din China, iar zeci de mii de doze de vaccin sosesc de la alți producători.

Aceste contracte îi permit Serbiei să aibă a doua cea mai mare rată de vaccinare din Europa. Pe prima poziție se află Marea Britanie, care, proaspăt ieșită din UE, a aprobat în avans vaccinurile PfizerBioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Ar putea avea fabrică de vaccin

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri că i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping mai mult vaccin.

„Cetăţenii (sârbi)...au o încredere profundă în vaccinul chinez, în statul chinez și în... experți”, a spus Vucic.

Cancelaria președintelui Vucic a anunțat că acesta i-a cerut și președintelui rus Vladimir Putin mai multe livrări de vaccin.

În comunicatul președinției se mai arată că Serbia vrea să construiască o fabrică pentru producția locală a vaccinului Sputnik V.

Deocamdată, doar India și Coreea de Sud au început propria producție de Sputnik V.

Situația vaccinării în UE și Europa

Marea Britanie a ajuns la 13,95% din populație vaccinată, iar Israelul la 54,71%, iar acum începe vaccinarea tinerilor peste 16 ani.

Până la finalul verii Marea Britanie ar putea ajunge la 94% di populație vaccinată, Malta la 35%, iar România și Ungaria la 28%. Ultimele trei locuri ar urma să fie ocupate de Olanda (4%), respectiv Letonia și Bulgaria (5%)