Sărbătoarea Schimbarea la faţă a Domnului. Tradițiile pe care creștinii trebuie să le respecte pe 6 august

Schimbarea la față. Sursa foto Arhiva EVZ

Schimbarea la față a Domnului este prăznuită de creștini pe 6 august. Aceștia sărbătoresc minunea care a avut loc pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa. Evenimentul vine și cu o serie de tradiții.

Schimbarea la față a Domnului este prăznuită de creștini în fiecare an, pe data de 6 august. Este vorba de minunea care a avut loc pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care şi-a asumat-o.

Matei, Evanghelistul descrie această întâmplare astfel (Matei 17, 2) „Şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

Sărbătoarea Shimbării la Faţă a Domnului a pornit de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărateasa Elena zideşte o biserică pe Muntele Tabor. Evenimentul este amintit în documente din prima jumătate a secolului al V lea.

În Apus, sărbătoarea Schimbării la Faţă s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulţumire pentru biruinţa creştinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.

Tradiții de „Schimbarea la față a Domnului”

Creștinii trebuie să culeagă ultimele plante de leac, despre care se spune că au puteri vindecătoare. Dacă vremea este însorită şi plăcută, țăranii spun că vom avea o toamnă îmbelşugată. În cazul în care va ploua, oamenii vor crede că va fi o toamnă urâtă.

Photo 159825506 © Leo Lintang | Dreamstime.com

De „Schimbarea la față a Domnului” se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri. Recolta aceasta se numeşte „pârga” din struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se împart credincioşilor care participă la slujbă. Oamenii oferă și mâncare de post, în memoria rudelor decedate. În tradiţia populară, boabele desprinse din ciorchini poartă numele de „coliva de struguri”, aceste ofrande dăruindu-se în memoria rudelor plecate în eternitate.

Tradiția spune că cine se ceartă va avea ghinion tot anul. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul. În această zi se interzice scăldatul, pentru că apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor.

Femeile însărcinate nu au voie să spele și trebuie să țină post pentru o naștere ușoară. Credincioșii trebuie să evite călătoriile în această zi, potrivit crestinortodox.ro.