Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an şi deschide perioada sărbătorilor de Paşte.
Duminică, pe 25 aprilie, se sărbătoresc Floriile, ziua în care Domnul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim. Sărbătoarea Floriilor pică, în fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște. Floriile deschid ciclul sărbătorilor de Paşte, care se încheie la Înălţarea Domnului. Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica de Florii.
Pe de altă parte, Floriile reprezintă și a doua „dezlegarea la peşte”, după cea de la Buna Vestire, pentru cei care ţin post.
Legenda spune că Iisu Hristos a intrat în Ierusalim, în această zi, călare pe un asin, înconjurat de de cei 12 apostoli, Mulţimea, l-a întâmpinat cu flori, ramuri de măslin, de finic – curmal - şi cântări de bucurie, recunoscându-l drept adevăratul Mântuitor.
Când l-au văzut, oamenii au început să strige: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”.
Mesaje de Florii. Surprinde-i pe cei dragi cu cele mai calde urări de ziua lor onomastică
Legenda morții lui Lazăr și obiceiul împărțirii plăcintelor
Tradiția spune că Lazăr ar fi plecat cu oile la păscut, sâmbătă, înainte de Florii, lăsând-o pe mama lui să facă o plăcintă. El și-a găsit moartea pe un deal, în timp ce culegea muguri pentru animale. Înainte de a intra în Ierusalim, Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr.
În amintirea acestui episod, femeile obișnuiesc să gătească, în sâmbăta de dinaintea Floriilor, plăcinte de post. Ele le împart aducând ofrandă morților.
În Duminica Floriilor, se spune că nu este bine să te speli pe cap căci vei albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, se recomandă apa sfințită. De asemenea, se spune că celui care face fapte bune în această zi i se va împlini orice dorință.
Credincioșii duc rămurele de salcie la biserică
În ziua de Florii există obiceiul ca oamenii să meargă la Biserică cu flori și ramuri de salcie înmugurite care să fie sfinţite de către preot. Acest obicei amintește de intrarea triumfală a Domnului Iisus în Ierusalim, când mulțimea l-a primit cu ramuri de măslin, crenguţe de palmier sau cu flori.
Ramurile de salcie sunt împărţite credincioşilor ce au participat la slujba de Florii, iar aceștia le duc acasă și le vor pune la icoane, la geamuri, la uși sau la porți. Se spune că aceste rămurele le apăra gospodăriile de rele şi necazuri.
Ziua de Florii marchează începutul Săptămânii Patimilor. Din această seară, bisericile încep slujbele speciale ale Săptămânii Mari, numite denii. În aceste slujbe se regăsesc toate momentele remarcabile din viaţa Mântuitorului, de la intrarea acestuia în Ierusalim şi până la Învierea din morţi.
Tradiţii şi obiceiuri de Florii
În unele zone ale ţării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie ca să fie protejați de boli şi să prindă puteri. De Florii, oamenii merg pe la mormintele rudelor și agață rămurele de salcie de cruci, vestindu-le apropierea Paștelui. Tot în ziua de Florii, există tradiţia ca şnurul de la mărţisor să fie agăţat într-un copac înmugurit sau înflorit, pentru a avea sănătate şi belşug în anul ce urmează.
În unele zone ale ţării este obiceiul ca fetele singure să-şi pună busuioc sub pernă, ca să devină mai frumoase şi mai dorite de flăcăi. Credința populară spune că în acel an fetele ce respectă ritualul se vor mărita. De Florii se scoate zestrea din casă, pentru a fi aerisită.
Pentru dragoste, fetele mari din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.
Un alt obicei spune că părinţii trebuie să-i lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.
Citește și: