Sărbătoare mare la români. POVESTEA INCREDIBILĂ și neștiută a Sfântului Maxim Mărturisitorul

Sărbătoare mare la români. POVESTEA INCREDIBILĂ și neștiută a Sfântului Maxim Mărturisitorul

Românii îl celebrează duminică, 21 ianuarie, pe Sfântul Maxim Mărturisitorul (580-662). Acesta a fost teolog și scriitor mistic ortodox și s-a nascut în jurul anului 580, într-o familie aristocrată, care s-a îngrijit să-i dea o educație aleasă.

Rămas orfan la vârsta de 9 ani, a fost încredințat unei mănăstiri din Palestina. În 614 se retrage la o mănăstire din Chrysopolis, pe malul estic al Bosforului, iar după alți 10 ani se mută în Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Cyzic. În 626 va pleca și de aici. Se găsește apoi mai mult timp în Cartagina, tot ca monah, unde, în anul 646 are o dispută cu viitorul și fostul patriarh al Constantinopolului.

Devine principalul apărător al Ortodoxiei împotriva ereziei monotelite.

La 649 apare la Roma, pregătind Sinodul condus de Papa Martin I, de condamnare a Monotelismului. În 653 este adus cu forța la Constantinopol, împreună cu Papa, deoarece Împăratul susținea Monotelismul, iar în 655 vor fi condamnați. Sf. Maxim e trimis în exil la Bizya, în Tracia. La 656, împăratul Constans al II-lea îl aduce la Constantinopol și încearcă să îl determine să treacă de partea Monoteliștilor, dar Maxim refuză. Este torturat și trimis din nou în exil, la Terebesis, în Tracia, scrie Creștinortodox.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 662 este adus din nou la Constantinopol, cu noi persuasiuni de trecere la Monotelism. Refuză a doua oară, este torturat, împreună cu ucenicul său Anastasie, prin tăierea limbii și a mâinii drepte.

Este aruncat din nou în exil, pe coasta orientală a Mării Negre. Acolo moare la vârsta de 82 de ani, epuizat de torturi dar fără să fi făcut nicio concesie de la Ortodoxie.