Sărbătoare la Cimișlia. Zeci de viticultori și-au etalat recolta la Festivalul Strugurelui

Sărbătoare la Cimișlia. Zeci de viticultori și-au etalat recolta la Festivalul StrugureluiFestivalul Strugurelui/Sursa foto: www.facebook.com/minister.agricultura.industrie.alimentara

Republica Moldova. Sărbătoarea strugurelui la Cimișlia. Peste 40 de viticultori din 12 raioane ale țării s-au adunat duminică la Festivalul Strugurelui. Fiecare dintre aceștia și-a prezentat cele mai valoroase recolte de struguri.

Cei mai iscusiți viticultori au fost premiați cu diplome, înmânate de autorități. Aceștia au concurat pentru titlurile „Vița de Aur”, „Cel mai delicios strugure”, „Cea mai bună prezentare a producătorilor de struguri” și „Strugurele Gigant”.

Oaspeți speciali la sărbătoare

La eveniment a participat prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Oficialii au vorbit despre importanța sectorului viticol pentru economia națională. Aceștia au apreciat eforturilor viticultorilor care, prin munca lor dedicată, mențin și dezvoltă această ramură esențială a agriculturii moldovenești.

Premierul Dorin Recean la Festivalul Strugurelui

Premierul Dorin Recean la Festivalul Strugurelui/Sursa foto: www.facebook.com/recean.md

„La Cimișlia, am sărbători bogăția și frumusețea tradițiilor noastre viticole. Producători de struguri și meșteri populari din toată țara s-au adunat la tradiționalul Festival al Strugurelui. Aceștia au marcat munca și pasiunea față de una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale neamului nostru - viticultura”, a spus premierul Dorin Recean.

De asemenea, oficialul a mulțumit viticultorilor și antreprenorilor pentru că „dezvoltă afaceri acasă, cresc soiuri autohtone și creează cupaje unice de vin și fac Republica Moldova renumită în toată lumea”.

„Republica Moldova - un lider regional în producția de vinuri și struguri de calitate”

La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a vorbit despre provocările cu care se confruntă sectorul. Este vorba de schimbările climatice, accesul la piețe și necesitatea modernizării tehnologiilor. Totodată, acesta a subliniat angajamentul instituției de a sprijini viticultorii prin politici eficiente. Acestea vor contribui la crearea unui sector bine dezvoltat, cu soiuri înalt productive care vor concura pe piețele internaționale.

„Ne dorim un sector viticol performant, capabil să facă față provocărilor globale și să asigure un viitor prosper pentru viticultorii noștri. Sectorul viticol este unul dintre pilonii economiei noastre. De aceea, vom continua să investim în el pentru a ne asigura că Republica Moldova rămâne un lider regional în producția de vinuri și struguri de calitate”, a afirmat Vladimir Bolea.

Festivalul Strugurelui

Festivalul Strugurelui/Sursa foto:www.facebook.com/recean.md

Festivalul Strugurelui se află la cea de-a IX-a ediție. La eveniment au fost organizate și târguri tematice. Vizitatorii au putut admira mai multe creații artizanale, bucate tradiționale, produse și echipamente pentru viticultură.

Festivalul Strugurelui din Cimișlia este și o platformă importantă pentru promovarea produselor viticole autohtone și pentru consolidarea relațiilor între producători și consumatori. De asemenea, evenimentul are menirea de a contribui la păstrarea tradițiilor viticole și la dezvoltarea economică a regiunilor viticole din Republica Moldova.

Oferta de struguri pentru procesare în acest an este estimată la până la 220 mii de tone, comparativ cu 263 mii de tone procesate în anul trecut. Potrivit experților, aproximativ 75% din suprafețele viticole sunt afectate de stres hidric sever sau moderat. Astfel, doar 25% din locații și-au menținut o umiditate optimă a solului.