Sărăcie de Paști. Inflația și frigul fac trufandalele inaccesibile pentru mulți
- Emma Cristescu
- 18 martie 2025, 09:31

Presiunea inflației care crește tot mai mult în România face ca prețurile la alimente să crească tot mai mult înainte de Paști. Iar când la inflație se adaugă seceta și temperaturile scăzute din iarnă, care i-au obligat pe producători să folosească încălzirea în solarii, trufandalele au prețuri prohibitive.
Prețurile au luat-o razna înainte de Paști
Românii vor fi nevoiți să scoate mulți bani din buzunar înainte de Paști. Un kilogram de castraveți se vinde cu 15-20 de lei, iar roșiile importate ajung la 20-25 de lei pe kilogram. Nici verdețurile nu sunt mai accesibile: o legătură de ceapă verde costă 2-3 lei, iar o salată ajunge chiar la 5 lei bucata.

Piața de legume. Sursa foto: Pixabay
O caserolă de 250 de grame cu roșii autohtone costă 15 lei, iar kilogramul se vinde cu 19 lei. Pe lângă legumele de sezon, și alte produse alimentare esențiale au cunoscut scumpiri semnificative. Cartofii s-au scumpit cu peste 15% față de anul trecut, iar kilogramul se vinde acum cu 5-7 lei, în funcție de origine și calitate.
Ardeii grași depășesc 25 de lei pe kilogram, iar dovleceii ajung chiar la 18 lei. Chiar și verdețurile care până acum erau considerate ieftine s-au scumpit. Pătrunjelul și leușteanul costă 3-4 lei legătura, iar spanacul a ajuns la 12-15 lei kilogramul.
Și carnea de miel e mai scumpă anul acesta
Și carnea de miel va fi mai scumpă anul acesta. Pe piață, se estimează că prețul unui kilogram de carne de miel va varia semnificativ în funcție de sursă. Cei care aleg să cumpere direct de la ferme sau de la crescătorii locali ar putea obține un preț mai accesibil, între 22-24 de lei/kg în viu și 35-38 de lei/kg pentru carnea în carcasă.

Carne de miel. Sursa foto: Arhiva EVZ
În magazine și supermarketuri, prețurile ar putea fi mult mai mari din cauza adaosurilor comerciale și a costurilor de distribuție.
Prețul e mai mic la fermieri, înainte de Paști
„Eu le recomand consumatorilor să se îndrepte la poarta fermei, pentru acolo prețul e mai rezonabil și reducem din timpul și din riscurile care există. (…) Vizavi de preț, noi ca Stațiune de Cercetare întotdeauna facem prețul de producție.
Dincolo de prețul de producție este piața, unde prețul se reglează în funcție de cerere și ofertă. Anul acesta, dacă ne raportăm la ce costuri am avut pe îngrijirea animalelor pe perioada sezonului de iarnă, prețul crește, dar nu va depăși 24 de lei/kg în viu. (…)
La ce se întâmplă la ora actuală în România, dincolo de prețul de producție, nu va depăși 22 de lei/kg în viu, iar prețul pe carcasă raportat la randament va fi undeva între 35-38 lei/kg”, a spus fermierul Ionică Nechifor.