Săpun vs. Clor în lupta cu molima din China. Analiza National Geographic

Săpun vs. Clor în lupta cu molima din China. Analiza National Geographic

De ce este de preferat săpunul în detrimentul clorului când vorbim despre combaterea Coronavirusului? Aceasta este întrebarea care a dat naştere unei analize pe National Geographic.

Conform sursei citate, „de aproape 5.000 ani, oamenii au inventat produse de curăţenie, dar totuşi, simpla combinaţie de apă şi săpun rămâne una dintre cele mai puternice arme împotriva bolilor infecţioase, inclusiv contra noului Coronavirus”.

„Chiar și așa, când apar focare precum COVID-19, apare şi panica, iar oamenii se grăbesc să cumpere tot felul de produse chimice de curățat, multe dintre acestea inutile sau ineficiente împotriva virușilor.

Dezinfectanții de mână dispar de pe rafturile magazinelor, chiar dacă mulți nu au cantitatea necesară de alcool - cel puțin 60 la sută - pentru a ucide virușii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În țările cele mai afectate de noul Coronavirus, fotografiile arată echipe în costume Hazmat care pulverizează soluții pe bază de clor de-a lungul trotuarelor sau în interiorul clădirilor. Este necesară procedura pentru neutralizarea răspândirii Coronavirusului? Experţii au dubii.

«A folosi clor este ca şi cum ai folosi o măciucă pentru a lovi o muscă», a declarat Jane Greatorex, virusolog al Universităţii  Cambridge.

Clorul poate coroda metalul, iar asta poate duce la alte probleme respiratorii dacă este inhalat prea mult în timp.

«Dacă pui clor pe o suprafaţă cu multă murdărie, acea murdărie va mânca clorul», a completat Lisa Casanova, cercetător în domeniul sănătăţii mediului la Universitatea Georgia.

Ea şi alţi experţi recomandă mai degrabă folosirea unui detergent mai blând, cum ar fi cel pentru vase, pentru a igieniza cu uşurinţă interiorul şi exteriorul unor suprafeţe.

(…)  În studiile asupra virusurilor gripale, articolele poroase precum hainele și lemnul nu conțineau virusul mai mult de patru ore. Acest lucru se datorează faptului că aceste elemente ţin umezeala departe de virus și o determină să se degradeze.

Săpunul lucrează atât de eficient pentru că substanţele sale chimice deschid stratul exterior al Coronavirusulu şi îi cauzează degradarea. Aceste molecule de săpun prind apoi fragmentele cele mai mici ale virusului, care sunt spălate mai departe de apă.

Substanţele dezinfectante de mână funcţionează similar prin eliminarea proteinelor conţinute de virus”, se arată în articolul National Geographic.