Șapte țări susțin intrarea Ucrainei în NATO.  Klaus Iohannis este foarte vehement

Șapte țări susțin intrarea Ucrainei în NATO.  Klaus Iohannis este foarte vehementNATO / Sursa foto: dreamstime.com

Șefii de stat ai Grupului de la București (B9), care integrează cei șapte membri NATO de pe flancul estic, s-au exprimat, marţi, la Bratislava, în favoarea primirii Ucrainei în organizație.

„Ucraina trebuie sprijinită în aderarea sa la NATO, așa cum am văzut la summitul aliaţilor de la București, în 2008", a declarat președintele României Klaus Iohannis în capitala Slovaciei, scrie El Periodico.

La acea întâlnire, aliații au luat act de aspirațiile de integrare ale Ucrainei și Georgiei și le-au deschis porțile, invitație care are acum o nouă valabilitate după agresiunea lansată de Rusia în februarie anul trecut.

"Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar", a explicat președintele României despre sprijinul umanitar, militar, economic și politic pentru Kiev . "Viziunea noastră comună este esențială pentru postura de descurajare și apărare pe flancul estic al NATO, de la Marea Neagră până la Marea Baltică", a adăugat Iohannis, adăugând că "victoria Ucrainei în acest război" este principalul obiectiv.

Care este poziția Poloniei

Este necesar să se ofere "o perspectivă clară pentru intrarea Ucrainei în Alianță", a subliniat președintele Poloniei, Andrzej Duda, care le-a cerut omologilor europeni "să fie consecvenți" în sprijinirea Kievului.

Gazda întâlnirii, președinta Slovaciei Zuzana Caputova, a declarat că "cel mai bun mod de a restabili pacea în Europa este sprijinul intens pentru Ucraina". Liderul slovac a salutat faptul că "Rusia controlează mai puțin teritoriu decât acum un an"și că sprijinul comun pentru țara invadată "conduce la acest obiectiv de pace".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că organizația va aproba la summitul său de la Vilnius din 11 și 12 iulie un "pachet multianual" de măsuri pentru a aduce Ucraina mai aproape de alianța militară. "Ne vom întări sprijinul pentru Ucraina cu un pachet de asistență pe mai mulți ani pentru a o ajuta cu tranziţia de la epoca sovietică la standardele NATO", a spus Stoltenberg în timpul summitului.

Forumul B9 de la Bratislava a reunit șefii de stat din Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă și a servit pentru a conveni asupra pozițiilor înainte de reuniunea la nivel înalt a Alianței Atlantice de la Vilnius, Lituania. (Traducerea: Rodezia Costea/Rador).