Marea Britanie susține aderarea Ucrainei la NATO. Reacția lui Vladimir Putin este așteptată
- Mihai Soica
- 2 iunie 2023, 22:20
La un summit care are loc la Singapore, ministrul Apărării din Marea Britanie a vorbit pentru prima oară despre necesitatea aderării Ucrainei la NATO. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Rusia ar avea o graniță aproape continuă, excepție fiind Belarus, din nordul Europei și până la Marea Neagră.
Ben Walace a spus la Singapore că drumul Ucrainei spre NATO a fost deja deschis, și că aderarea propriu zisă ar urma să aibă loc imediat după terminarea războiului.
Oficialul briutanic a mai explicat la Singapore, că aderarea Ucrainei nu este posibilă în acest moment, din cauza confruntării pe care o are cu Rusia, și că singura soluție reală este de a continua procesul de înarmare a Ucrainei atât pentru securitatea pe termen scurt, cât și pe termen lung.
”Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ajuta Ucraina este acum să o ajutăm să învingă Rusia. După aceea este să ne asigurăm că sunt pregătiți, capabili și rezilienți”, a spus Walace.
Aderarea Ucrainei la NATO, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, se află pe ordinea de zi a summitului din iulie al grupului, care va avea loc la Vilnius, în Lituania.
Zelenski este mai realist: ”în iulie nu se poate”
De teama unui război deschis între NATO și Rusia, toate părțile vorbesc despre o aderare în etape a Ucrainei, la această alianță politico - militară.
Chiar și președintele Zelenski a afirmat recent că nu crede că țara lui va fi invitată în NATO, în urma summitului din iulie.
”Dar suntem oameni rezonabili și înțelegem că nu vom atrage nicio țară NATO într-un război. Și de aceea înțelegem că nu vom fi membri NATO cât timp acest război este în desfășurare. Nu pentru că nu vrem, pentru că este imposibil”, a comentat președintele Ucrainean, Volodimir Zelenski.
Ucraina a fost înarmată masiv
Marea Britanie, alături de alți aliați occidentali, a oferit Ucrainei asistență și arme în valoare de miliarde de dolari după invazia Rusiei, pe care Moscova o numește o ”operațiune specială”.
Cel mai recent, Londra a furnizat rachete de croazieră Storm Shadow, despre care ministrul britanic al Apărării a spus că au avut un succes de 100% în lovirea țintelor.
Asigurările de securitate pentru Ucraina sunt, de asemenea, în joc, oficialul britanic menționând că aceste garanții ar putea varia de la pacte de apărare reciprocă până la furnizarea de arme și muniții, potrivit Reuters.