Şapte ani de la moartea lui Andrei Braguţa în custodia Poliției. Ce (nu) a reuşit să facă justiţia

Şapte ani de la moartea lui Andrei Braguţa în custodia Poliției. Ce (nu) a reuşit să facă justiţiaAndrei Braguţa/ Sursa foto: arhiva familiei

Exclusiv. Republica Moldova. Cu şapte ani în urmă, societatea dintre Nistru şi Prut era zdruncinată de decesul lui Andrei Braguţa, un tânăr cu probleme de sănătate mintală, ajuns în custodia poliţiei. Sub presiunea societăţii indignate, autorităţile au făcut promisiuni cu nemiluita.

La şapte ani constatăm că promisiunile nu au fost respectate. Iar cele trei dosare penale intentate în cazul morţii lui Braguţa nu au avut finalitate, rămânând blocate în justiţie.

La 15 august 2017, Andrei Braguţa, un tânăr de 31 de ani dintr-un sat de lângă Bălţi, a plecat la Chişinău în interes de serviciu şi nu a mai revenit.

În timp ce părinţii îl căutau cu disperare, Andrei se afla în custodia poliţiei. Ca în cele din urmă să-şi găsească sfârşitul, la 26 august, într-o celulă din Penitenciarul nr.16. Bărbatul, care suferea de şizofrenie, a fost reţinut pentru că le-a vorbit urât poliţiştilor, a fost bătut cu bestialitate în celulă, nu i s-a acordat ajutor medical. Lăsat să zacă dezbrăcat într-o celulă, Andrei Braguţa s-a ales şi cu pneumonie, care i-a provocat decesul.

Ion Braguţa la mormântul fiului

Ion Braguţa la mormântul fiului/Sursa foto: Anatol Mătăsaru

Acesta a fost cel mai de rezonanţă caz de tortură şi nerespectare a drepturilor omului din sistemul de drept din Republica Moldova, după evenimentele din aprilie 2009. Atunci când sute de tineri au fost bătuţi cu bestialitate în comisariatele de poliţie, iar trei au decedat.

Şi atunci autorităţile au promis că se vor face schimbări majore, iar vinovaţii vor fi pedepsiţi.

Dosarul Braguţa a demonstrat cât de putred e sistemul

După opt ani, cazul Braguţa a demonstrat cât de putred a rămas întreg sistemul: poliţie, procuratură, avocatură, justiţie, sistem penitenciar, medicină, instituţii abilitate cu apărarea drepturilor omului.

Autorităţile de la Chişinău au încercat să muşamalizeze cazul. Tatăl victimei a apelat la mass media, făcând public cazul. Indignată, întreaga societate a cerut să se facă dreptate.

Acest lucru a determinat autorităţile să caute vinovaţi şi să facă promisiuni că sistemul va fi schimbat. Au fost pornite trei dosare penale, au fost demişi un procuror şi un judecător de instrucţie, un avocat a rămas fără licenţă şi lansate iniţiative legislative de natură să asigure drepturile persoanelor ajunse în custodia statului.

La 7 ani de la moartea lui Braguţa, constatăm că dosarele nu au avut finalitate, iar schimbările aşteptate au rămas în mare parte la etapa promisiunilor. În detenţie se află un singur învinuit şi nici un funcţionar de rang înalt nu a răspuns cel puţin disciplinar.

Andrei Braguţa, bătut în celulă

Andrei Braguţa, bătut în celulă/ Sursa foto: captură

Sentinţă rămasă fără executare

La 19 iulie 2019, Judecătoria Chişinău a pronunţat sentinţa în primul dosar din cazul Braguţa. Instanța i-a găsit pe 6 din cei 7 învinuiţi vinovați de cauzarea leziunilor corporale medii. Dar i-a achitat pentru tortură și tratamente inumane.

Fostul şef de tură la Izolatorul de detenție preventivă, Igor Orbu, a fost condamnat la 4 ani cu executare, subalternul său, Aurel Șapteboi, a fost condamnat la 4 ani cu suspendare, iar gardianul Aurel Isachi a fost achitat.

Adrian Gogu, Boris Bolocan și Stanslav Mircea, care au fost surprinşi de camere cum îl lovesc pe Braguţa au prmit pedepse de 5 ani de închisoare cu suspendarea executării. Doar Dumitru Tabureanu care ispăşea atunci o pedeapsă de 8 ani de închisoare, a fost condamnat la 5 ani cu executare.

Pronunţarea sentinţei în primul dosar Braguţa

Pronunţarea sentinţei în primul dosar Braguţa/ Sursa foto: anticorupţie.md

La 16 septembrie 2019, au fost depuse cererile de apel formulate de inculpați, procuror și succesorul părții vătămate. La aproape 5 ani de la pronunțarea sentinței, cauza se află încă în instanța de apel.

În total, au fost fixate 27 de ședințe de judecată. Dintre care 13 au fost amânate din cauza imposibilității formării completului de judecată, 2 din cauza stării de urgență, 6 la cererea apărării, 2 din motivul concediului unui judecător, iar alte 4 din diverse alte motive.

Cinci poliţişti, liberi după ce au fost condamnaţi la închisoare

La 4 iunie 2021, Judecătoria Chişinău s-a pronunţat în cel de al doilea dosar Braguţa. A fost decisă condamnarea cu executare a cinci dintre cei 13 colaboratori ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție Chișinău. În timp ce opt dintre aceștia au fost condamnați condiționat.

Cei cinci poliţişti condamnaţi cu executare nu au stat nicio zi în închisoare. Decizia pronunţată de prima instanţă prevede executarea pedepsei după ce sentinţa va rămâne definitivă.

Cauza se află acum pe rol la Curtea de Apel Chișinău, avându-l ca judecător raportor pe Juganari Marcel.

La 24 iunie 2021 au fost depuse cererile de apel formulate de inculpați și succesorul părții vătămate. Deși au trecut mai bine de 3 ani de la depunerea cererilor de apel, cauza se află încă în instanță.

În total, au fost fixate 9 ședințe, dintre care 2 au fost amânate din cauza imposibilității formării completului de judecată. Iar 7, din cauza apărării.

Următoarea ședință, a zecea, este programată pentru 8 octombrie 2024.

Dosar blocat în prima instanţă

Cel de al treilea dosar se mai află în instanţa de fond. În această cauză, urmărirea penală a fost pornită la 4 octombrie 2017. Sunt învinuiţii medicii din penitenciar de încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale. Fapt care a dus la decesul lui Andrei Braguța.

Sub învinuire au fost puși doi medici angajați ai Penitenciarului nr.16.

Finalizarea urmăririi penale a avut loc la începutul lunii august 2018, iar prima ședință de judecată a fost programată pentru 28 august 2018. Până la 20 mai 2022, au fost fixate aproximativ 30 de ședințe de judecată, cu judecătorul Ghenadie Plămădeală.

Ulterior, cauza a fost redistribuită unui alt judecător, Aurelia Cazacliu. Au fost fixate alte 24 de ședințe. Următoarea ședință este programată pentru 5 septembrie 2024.

Dosarele Braguţa, tergiversate intenţionat

Examinarea celor trei dosare penale în cazul morţii lui Braguţa relevă o serie de amânări și redistribuiri frecvente ale acestora. Avocaţii Promo-Lex, care asigură asistenţa juridică pentru partea vătămată, susţin că este vorba de o lipsă de eficiență în administrarea justiției.

Andrei Braguţa, cu tata şi sora

Andrei Braguţa, cu tata şi sora, cu 2 săptămâni înainte să ajungă în custodia poliţiei/Sursa foto: arhiva familiei

„Această situație prelungește suferința succesorului părții vătămate. Dar și contribuie la menținerea unei stări continue de incertitudine și stres. Amplificând impactul emoțional și psihologic asupra familiei victimei.

Deficiențele structurale în gestionarea dosarelor penale, atât în primă instanță, cât și în apel, reflectă o problemă sistemică în justiția moldovenească, care necesită o intervenție promptă și decisivă din partea statului.

Este important ca statul să își îndeplinească obligațiile prin îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și prin asigurarea unui proces judiciar eficient. Care să protejeze drepturile fundamentale ale tuturor celor implicați.

Doar prin astfel de măsuri se poate evita repetarea unor tragedii precum cea a lui Andrei Braguță și se poate restaura încrederea publicului în sistemul de justiție”, a declarat pentru Evenimentul Zilei Vadim Vieru, avocat Promo-Lex.