Săptămâna modei s-a împărţit în tabere la Cluj

Săptămâna modei s-a împărţit în tabere la Cluj

Organizatorii Festivalului din Transilvania s-au certat înaintea celei de-a doua ediţii, care ar fi trebuit să aibă loc în noiembrie, urmând ca fiecare să-şi organizeze propriul eveniment.

Săptămâna Modei de la Cluj, a cărei primă ediţie a avut loc în aprilie anul acesta, s-a încheiat cu divergenţe între cei doi parteneri care au pus bazele evenimentului: criticul de modă Alin Gălăţescu, care a ocupat poziţia de director artistic al Cluj Fashion Week (CFW), şi Mihai Chiver, om de afaceri clujean, care a fost director executiv. Acum, fiecare dintre ei are propriul festival.

Un contract şi două viziuni

Ajunşi la conflicte, spun ei că de principii, cei doi s-au despărţit, deşi aveau semnat un contract valabil patru ediţii, care prevedea că, în perioada cât acesta era în vigoare, niciunul dintre ei nu poate folosi, fără celălalt, numele Cluj Fashion Week.

"Din cauza numeroaselor datorii acumulate de Cluj Fashion Week, care, prin contract, intrau în obligaţia expresă a domnului Mihai Chiver - hoteluri, broşuri tipărite, gestionare site, agenţii de modele, onorariul doamnei Diane Pernet - în valoare de 7.000 de euro - transportul de întoarcere în Capitală a invitaţilor şi modelelor, toate ajungând la o valoare de peste 10.000 de euro - continuarea acestui parteneriat este imposibilă", a anunţat Alin Gălăţescu într-o conferinţă de presă.

Festivalul lui Gălăţescu

Şi, pentru că numele Cluj Fasion Week a fost înregistrat la OSIM de Chiver, Gălăţescu a decis să ducă mai departe proiectul început în primăvară sub numele Festivalul Naţional de Modă şi Lifestyle din Cluj. Acesta se va desfăşura în perioada 18-20 noiembrie. Potrivit lui Gălăţescu, proiectul păstrează tiparul început la Cluj Fashion Week.

Pe lângă cele trei seri în care 30 de designeri îşi vor prezenta colecţiile pentru sezonul primăvară/vară 2011, vor fi vernisaje ale unor expoziţii de fotografie, care îl vor avea ca invitat pe francezul Gilad Sasporta, dar şi expoziţii de artă.

Festivalul va continua şi colaborarea cu Transylvania Film Festival (TIFF), care va asigura proiecţiile video, şi workshopurile realizate în parteneriat cu Universitatea de Arte şi Design din Cluj.

Chiver recunoaşte

De cealaltă parte, Mihai Chiver doreşte să ducă mai departe, în manieră proprie, numele Cluj Fashion Week, mai ales că evenimentul a reuşit performanţa de a fi inclus în calendarul oficial al festivalurilor de modă.

Afaceristul va extinde evenimentul de la trei la cinci zile, în perioada 8-13 noiembrie, din cauza numărului mare de designeri pe care doreşte să-i aibă pe afiş - 50. "80% dintre ei sunt străini. Şi în niciun caz nu voi face din Cluj Fashion Week un eveniment care descoperă tinere talente", spune Chiver pentru EVZ. Acesta admite că are de plătit încă sume de ordinul "miilor de euro" la hoteluri, dar şi modelelor.

"Alin Gălăţescu a fost angajat al CFW, nu partener. Îmi asum costurile şi le achit. Am avut un buget iniţial şi unul de rezervă care s-au epuizat imediat", mai spune Chiver.

PRIMA EDIŢIE

Sabotată de tensiunile dintre organizatori

Prima ediţie a Cluj Fashion Week, organizată în luna aprilie, a fost o reuşită, datorată prezenţei excentricei Diane Pernet, creatoare şi jurnalist influent, dar şi a colecţiilor inedite pentru podiumurile din România, obişnuite cu prezentări mult prea comerciale. Astfel, toţi participanţii au trecut cu vederea derapajele de organizare care au culminat în ziua plecării, când aproape 400 de invitaţi care ar fi trebuit să revină în Bucureşti au aşteptat în faţa hotelurilor, mai bine de şapte ore, autocarele care nu mai veneau.

Dacă, iniţial, situaţia a fost pusă pe seama norului de cenuşă care a paralizat traficul aerian şi l-a perturbat serios şi pe cel terestru - companiile de transport nemaifăcând faţă solicitărilor - ulterior s-a demonstrat că firma care trebuia să asigure transportul nu fusese plătită. Contravaloarea cursei, 2.500 de euro, dar şi drumul invitaţilor speciali până în Franţa au fost achitate de doi dintre designeri. "A fost un moment deosebit de penibil pentru că într-un timp atât de scurt nu puteam face rost de o sumă atât de mare", spunea Alin Gălăţescu.

Ne puteți urmări și pe Google News