În data de 3 ianuarie 1948, Regele Mihai pleca din România de la Sinaia, cu destinația Elveția, după ce, cu doar câteva zile înainte, comuniştii forţaseră abdicarea lui şi instaurarea republicii.
Șantajul comuniștilor
Președintele Consiliului de Miniștri de la acea vreme, Petru Groza, s-a prezentat la Palat însoțit de Gheorghe Gheorghiu-Dej pe data de 30 decembrie 1947. Cei doi i-au pus Regelui pistolul la tâmplă și l-au forţat, prin şantaj şi ameninţare, să semneze actul de abdicare.
I-au pus în vedere că, dacă refuză să semneze sub presiune acest act, peste o mie de studenţi arestaţi pentru manifestările lor anticomuniste şi promonarhiste, care erau ţinuţi ostatici, vor fi imediat împuşcaţi şi se va declanşa un război civil.
Regele și regina mamă au plecat din țară spre Elveția în seara zilei de sâmbătă, 3 ianuarie, însoțiți câțiva membri ai anturajului regal.
Momentul dureros al plecării
Ani mai târziu, Regele Mihai și-a adus aminte de ziua în care a părăsit România, din gara Sinaia.
„Peronul era gol, cu excepţia a două rânduri de ofițeri care străjuiau calea până la vagonul regal. Dar ei nu se aflau acolo pentru a ne da onorul.
Stăteau cu spatele la noi, astfel că nu ne puteau vedea. Totuși, în momentul în care ne-am urcat în vagon, unul dintre ei a întors capul spre mine.
I-am văzut chipul timp de câteva secunde. Plângea ca un copil…
Acel soldat cu chip înlăcrimat a fost pentru mine semnul că populația rămânea credincioasă Coroanei”, a rememorat Regele Mihai evenimentul.
Mitul trenului plin cu aur
Comuniștii au propagat zvonul potrivit căruia Regele Mihai ar fi părăsit țara într-un tren burdușit cu aur și tablouri de valoare.
Realitatea, conturată în România mai târziu, a fost însă alta: fostul monarh a coborât pe peronul gării din Lausanne, Elveția, cu 12 valize pline cu strictul necesar.
Regele Mihai s-a stins din viață pe 5 decembrie 2017, la venerabila vârstă de 96 de ani, fiind înmormântat la Curtea de Argeș.
„Am plecat din țară cu moartea în suflet”, a spus, la un moment dat, Regele Mihai.