Regele Mihai și mărturia sa tulburătoare din ziua plecării în exil: „Plângea ca un copil”

Regele Mihai și mărturia sa tulburătoare din ziua plecării în exil: „Plângea ca un copil”

În data de 3 ianuarie 1948, așadar în urmă cu 70 de ani, Regele Mihai părăsea România de pe peronul gării Sinaia, după ce, cu doar câteva zile înainte, comuniștii îl obligaseră să renunțe la tron

A curs multă cerneală pe seama acestui subiect delicat: abdicarea Regelui Mihai din 30 decembrie 1947 și plecarea sa în exil, alături de Regina Mamă - Elena. Comuniștii au propagat zvonul potrivit căruia Regele Mihai ar fi părăsit țara într-un tren burdușit cu aur și tablouri de valoare. Realitatea, conturată în România mai târziu, a fost însă alta: fostul monarh a coborât pe peronul gării din Lausanne, Elveția, cu 12 valize pline cu strictul necesar. Anii petrecuți în exil - în care fostul rege a muncit ca orice bărbat pentru a-și întreține familia, îngrijind o fermă de pui în Anglia, muncind ca tâmplar sau ca pilot de încercare - au dezlegat acest mister.

Ofițerii l-au întâmpinat cu spatele

Să revenim însă la momentul 3 ianuarie 1948, ziua care a consemnat plecarea în exil din gara Sinaia. Amintirile Regelui Mihai, consemnate ulterior, evidențiază un moment cu adevărat tulburător: „Peronul era gol, cu excepţia a două rânduri de ofițeri care străjuiau calea până la vagonul regal. Dar ei nu se aflau acolo pentru a ne da onorul. Stăteau cu spatele la noi, astfel că nu ne puteau vedea. Totuși, în momentul în care ne-am urcat în vagon, unul dintre ei a întors capul spre mine. I-am văzut chipul timp de câteva secunde. Plângea ca un copil … Acel soldat cu chip înlăcrimat a fost pentru mine semnul că populația rămânea credincioasă Coroanei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Casetă

Șantaj sau negociere?

În ce condiții a abdicat Regele Mihai? Există două variante: prima a fost susținută chiar de rege, care a relatat, după 1989, pentru presa din România, că Petru Groza i-ar fi pus pistolul la tâmplă și l-ar fi amenințat că execută o mie e studenți dacă nu se conformează, iar cea de-a doua, controversată, potrivit căreia regele ar fi renunțat la tron în urma unei negocieri cu regimul comunist. Viața în exil, unde regele a muncit pentru a se întreține, confirmă, mai degrabă, prima variantă.

Regele Mihai s-a stins din viață pe 5 decembrie 2017, la venerabila vârstă de 96 de ani, fiind înmormântat la Curtea de Argeș

„Am plecat din țară cu moartea în suflet”, Regele Mihai