Şantaj intern în PDL: parlamentarii ameninţă guvernul că nu-i trec bugetul
- Adam Popescu
- 1 noiembrie 2010, 16:23
Parlamentarii PDL au prins guvernul în chingi. Uninominalii partidului fac presiuni asupra lui Emil Boc ameninţând că dacă sumele cele mai mari de la stat vor ajunge în continuare în judeţe preferenţial nu vor vota legea bugetului pe 2011. Ca o presiune în plus asupra guvernului, tensiunile apar chiar înainte de noua moţiune de cenzură depusă de opoziţie.
Primul care a dat semnalul de nemulţumire a fost vicepreşedintele Cezar Preda, reclamând că, în ultimii doi ani, banii de la guvern au ajuns preponderent în judeţele Arad, Dâmboviţa, Suceava şi Cluj. Aluzia sa vizează lideri de judeţ cu trecere la Boc, ca Gheorghe Falcă, Florin Popescu sau Gheorghe Flutur, dar şi favorizarea judeţului de suflet al premierului. Înaintea şedinţei Biroului Permanent de astăzi, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, le-a dat de înţeles protestatarilor că guvernul va negocia pe buget, cu atât mai mult cu cât urmează o nouă moţiune de cenzură care îl ameninţă pe Boc. Blaga: "E nevoie de coeziune, avem de trecut o moţiune" Ameninţat şi el cu pierderea scaunului de lider al deputaţilor PDL, Mircea Toader a admis şi el azi că numărul celor care au formulat deschis reclamaţii similare cu cele ale lui Cezar Preda este de cel puţin "7, 8, 9 colegi" şi i-a cerut lui Boc să nu trimită bugetul în parlament înainte de a se înţelege cu uninominalii PDL: "Am solicitat, când se face bugetul, să îi consulte şi pe ei". Ideea unei înţelegeri pentru depăşirea acestor tensiuni în pragul noii moţiuni de cenzură a fost sugerată şi de Vasile Blaga. "E nevoie mai mult ca oricând de coeziune profuundă. Avem de trecut o moţiune de cenzură, sunt convins că o vom trece, dar va trebui să discutăm toate problemele acestea", a spus Blaga. Boc trece la discuţii "om cu om" La finalul şedinţei conducerii PDL, vicepreşedintele Gheorghe Flutur a pus legea pensiilor şi a salarizării unice, ca priorităţi, înainte de bugetul pe 2011, dar a admis că "va fi chemat fiecare parlamentar să discute, pe zone" înainte ca proiectul final să ajungă în parlament.
Prin presiuni similare, parlamentarii puterii şi-au asigurat atât prin legea bugetului pe 2010, cât şi prin cea pe 2011, câte o tranşă de 70.000 de euro pentru fiecare colegiu uninominal. Negocieri pe bani din Fondul de Rezervă al Guvernului au avut de altfel loc şi la alte legi importante, ca cea a pensiilor, când fiecare vot l-a "costat" pe Boc minimum 250.000 de lei de colegiu. Nemulţumirile majore în PDL au apărut însă când, prin hotărâri de guvern succesive, judeţe cu lideri aflaţi pe val în partid au fost net favorizate, în timp ce majoritatea parlamentarilor s-au ales cu mărunţiş.