Șantajul în bitcoin, pericol în online. Sfaturile experților pentru a evita golirea conturilor

Șantajul în bitcoin, pericol în online. Sfaturile experților pentru a evita golirea conturilor Sursă: Dušan Zidar | Dreamstime.com

Escrocheriile tip șantaj au pătruns și în lumea celor care investesc în criptomonede. Iată cele mai eficiente sfaturi ale specialiștilor în mediul digital pentru a evita să te trezești cu conturile goale.

Emailurile cu scop de șantaj fac multe victime, relatează Foxnews. Pretind că emailul personal ți-a fost atacat de hackeri și te amenință cu difuzarea de materiale compromițătoare, în schimbul unei răscumpărări în monede digitale Bitcoin.

Cum funcționează mailurile de șantaj

Aceste emailuri intimidante sunt un exemplu classic al șantajului cu Bitcoin, promițând că păstrează confidențialitatea tranzacției. Pot pretinde inclusiv că vor spiona computerul sau camera ta web, sau instalarea unui soft mai sigur. Aceste surse profită deseori de numele de utilizatori și parolele obținute din breșe de securitate anterioare. Dacă emailul conține una dintre parolele tale trecute sau pe cea actuală, e un semn de alarmă. Este nevoie să îți schimbi parola.

Ce se întâmplă dacă plătești sumele pretinse de hackeri

Dacă ai căzut victima unui șantaj în bitcoin și te-ai decis să plătești răscumpărarea cerută, rezultatul este nesigur, avertizează specialiștii. În vreme ce escrocii îți pot promite că păstrează confidențialitatea informațiilor compromițătoare, nu există nicio o garanție că se vor ține de cuvânt.

Ne puteți urmări și pe Google News

În multe cazuri, victimele care plătesc suma cerută se pot trezi prinse într-un cerc nesfârșit al cererilor, în vreme ce escrocii caută continuu mai mulți bani.

Cum poți recupera sumele plătite escrocilor online

Mai mult, dacă dorești să efectuezi plata, recuperarea fondurilor furate sau identificarea răufăcătorilor pot fi extrem de provocatoare. Criptomonedele precum bitcoin oferă un anumit nivel de anonimitate, făcând dificilă detectarea tranzacțiilor suspecte până la inițiatorii lor.

Totuși, în anumite cazuri, victimele solicită asistență de la firme de profil specializate în criptomonede, care recurg la tehnici sofisticate menite să detecteze și să contracareze tranzacțiile frauduloase cu monede digitale. În vreme ce aceste servicii pot fi de folos în anumite cazuri, deseori pot însemna sume mari, ceea ce le face inaccesibile pentru mulți.

Alte fraude cu criptomonede cărora le poți cădea victimă

Șantajul cu bitcoin este doar o piesă dintr-un puzzle vast de escrocherii cu criptomonede. De la oferte frauduloase cu monede digitale (ICO) la tentative de phishing și scheme Ponzi, criptomonedele au devenit din păcate un teren fertil pentru activități frauduloase.

ICO le oferă investitorilor noi criptomonede sau token-uri, promițându-le profituri incredibile la investițiile făcute. De multe ori investitorii se trezesc cu conturile goale.

Cum îți dai seama dacă telefonul, laptopul sau computerul sunt spionate. Trei indicii care arată că ești în pericol grav

Sursa: Arhiva EVZ

Tentativele de phishing sunt o altă metodă des întâlnită. Escrocii trimit emailuri sofisticate sau site-uri care mimează platforme legitime și păcălesc utilizatorii că urmează să dezvăluie informații sensibile. Odată ce obțin parolele sau alte date de acces, pot intra neautorizat în conturile victimelor, furându-le fondurile.

Schemele Ponzi, o formă clasică de fraudă, s-au consacrat și în lumea criptomonedelor. Aceste fraude  operate prin promisiunea unor profituri uriașe aduse investitorilor, promit câștiguri piramidale. Pe măsură ce schema se dezvoltă, la un moment dat ea intră în colaps, lăsând majoritatea participanților în pierdere, conchide Foxnews.