Europa se pregătește de introducerea monedei euro digitale. Care sunt diferențele față de criptomonede și cum funcționează
- Antonia Hendrik
- 29 iunie 2023, 14:14
Potrivit Băncii Centrale Europene, metoda euro digitală vine în ajutorul oamenilor care preferă plățile prin card sau cu ajutorul unui smartphone. Această formă de plată este mult mai sigură, mai ușoară și eficientă.
La aproape doi ani de la studiul privind furnizarea monedei unice în format electronic, Banca Centrală Europeană (BCE) avansează către introducerea unui euro digital. Mai exact, BCE a publicat un proiect pentru viitorul cadru legislativ al monedei digitale. O decizie în acest sens ar urma să fie luată abia în luna octombrie, dar e foarte probabil să nu avem un euro digital mai devreme de 2026.
Tot mai puțin cash
În prezent se lucrează cu băncile centrale naționale din zona euro pentru a analiza introducerea monedei euro digitală. Această monedă ar fi echivalentul electronic al numerarului şi ar completa bancnotele și monedele, oferind oamenilor o alegere suplimentară cu privire la modul de plată.
„Folosirea numerarului pentru plăți scade în toată lumea, inclusiv în Europa. Pe măsură ce ne îndreptăm către o economie cu adevărat digitală, adaptarea cash-ului la realitățile digitale ale vremurilor noastre e următorul pas firesc. A avea ambele opțiuni - euro cash și digital - ar însemna că fiecare va putea alege cum să plătească și că nimeni nu e lăsat pe dinafară în procesul de digitalizare a plăților”, explică Fabio Panetta, membru în boardul BCE, și Vladis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, într-un articol comun publicat pe site-ul BCE.
Ce este mai exact euro digital şi care sunt avantajele acestei monede
Euro digital ar trebui să funcționeze la fel ca oricare alte monede virtuale, dar cu câteva aspecte unice. În esență, euro digital este o monedă virtuală care:
- va avea valoare juridică garantată de Banca Centrală Europeană - poate fi folosit alături de bancnote pentru a efectua plăți în ţările din zona euro - va fi o metodă de plată rapidă, sigură și inovatoare - poate fi folosit atât de întreprinderi, cât și de cetățeni.
Mai exact, un euro digital ar însemna însă că nu vom mai avea nevoie de aplicații private pentru a face plăți. Nu vom mai plăti comisioane unor terți, cum ar fi băncile. Un euro digital „fără costuri” pentru populație este sintagma folosită de BCE. De asemenea, s-ar elimina timpii de așteptare pentru procesarea tranzacțiilor. De asemenea, moneda digitală și-ar schimba posesorul la fel de simplu cum trece o bancnotă dintr-o mână în alta, însă fără niciunul dintre dezavantajele monedei tipărite, explică bancherii.
Când se va lansa euro digital
Potrivit președintelui BCE, Christine Lagarde, implementarea monedei euro digitale va fi în jurul anului 2025. Înainte să se întâmple acest lucru, vor trebui să aibă loc discuții suplimentare cu privire la aspecte precum confidențialitatea plăților și rolul real al BCE în supravegherea funcționării monedei euro digitale.
BCE a anunțat miercuri că lansează un proiect de cercetare pentru a determina dacă poate emite o variantă electronică în condiții corecte și mai ales sigure. Abia la finalul celor doi ani de cercetări, BCE ar putea lua o decizie cu privire la implementarea ideii.
Potrivit experților, euro digital nu va fi o amenințare pentru criptomonede, fiind două instrumente financiare total diferite, potrivit ecb.europa.eu.