Șanse pentru cultivarea cânepei în Republica Moldova

Șanse pentru cultivarea cânepei în Republica Moldova Cânepă/Sursa foto: https://victoria-mea.ro/stiinta/

Republica Moldova. Cultivarea cânepii industriale va fi posibilă curând și în Republica Moldova. Reprezentanții Asociației Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă au avut o ședință la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Aceștia au discutat despre cadrul normativ care va reglementa cultivarea cânepii industriale - Cannabis sativa, subspecia Sativa.

În timpul discuțiilor, reprezentanții MAIA au anunțat progresele privind simplificarea procedurilor de autorizare pentru cultivarea cânepii industriale. Regulamentul cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a cânepii industriale urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri.

Actele necesare pentru a avea undă verde la cultivarea cânepei

Potrivit prevederilor, toți cultivatorii de cânepă industrială vor trebui să obțină autorizație de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Obținerea autorizației este condiționată de deținerea unui certificat de procesare și a unui contract cu un procesator autorizat.

„Subliniem importanța unei colaborări strânse între cultivatorii și procesatorii de cânepă industrială. Acest fapt este necesar pentru a asigura un proces de producție eficient. Totodată, este fundamental pentru crearea unui lanț valoric sustenabil. Prin alinierea eforturilor și sprijinirea reciprocă, veți putea valorifica la maxim potențialul economic al cânepii industriale”,  a spus Grigore Baltag, șeful direcției politici în sectorul vegetal.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cânepă

Specii de cânepă/Sursa foto: Organizația pentru Alimentație și Agricultură

În prezent, absența unei delimitări clare între cânepa industrială (Cannabis sativa) și cânepa narcotică (Cannabis indica) generează dificultăți în dezvoltarea ramurei.

La ce poate fi folosită cânepa

Utilizările cânepii industriale sunt variate. În industria textilă, fibrele de cânepă sunt apreciate pentru proprietățile lor similare cu cele ale inului. Acestea sunt utilizate pentru fabricarea diverselor produse textile.

În domeniul alimentar, semințele de cânepă sunt o sursă valoroasă de proteine, vitamine, Omega-3 și minerale, fiind potrivite atât pentru consumul uman, cât și ca furaj pentru animale.

În construcții, cânepa industrială este folosită pentru a produce materiale precum betonul din cânepă, lâna de cânepă și panouri de izolație fibrolemnoase. Acestea oferă soluții durabile și eficiente energetic. De asemenea, cânepa are o utilizare importantă în producția de hârtie.

Un alt aspect important este că, în perioada iulie-septembrie, când alte culturi nu mai produc polen, cânepa industrială continuă să producă cantități mari de polen. Acest lucru este benefic pentru biodiversitate, deoarece susține populațiile de polenizatori. În plus, cânepa industrială nu necesită pesticide, ceea ce o face o cultură ecologică și prietenoasă cu mediul.

Țările unde se cultivă cânepă industrială

În prezent, cânepa industrială este cultivată sau utilizată în peste 40 de țări. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură, în ultimii ani, suprafața cultivată cu cânepă în întreaga lume a fost în jur la 300-400 de mii de hectare. SUA, China și Canada sunt primele trei piețe globale producătoare de cânepă.

Țările vecine cu Republica Moldova – România și Ucraina, la fel dispun de suprafețe și unități de procesare destinate acestei plante, care a stârnit întotdeauna opinii contradictorii. Totuși, atât cannabisul medical, cât și cel industrial se află în prezent în centrul vârtejului de legalizare la scară largă.

Suprafața de cultivare a cânepei industriale

Suprafața de cultivare a cânepei industriale/ Sursa foto: Organizația pentru Alimentație și Agricultură

În prezent, cânepa se cultivă în numeroase țări din blocul comunitar. Suprafața din UE dedicată cânepii industriale a crescut semnificativ în ultimii ani, de la 19 970 hectare (ha) în 2015 la 35 000 ha în 2022, ceea ce constituie o  creștere de 75 %.

În aceeași perioadă, producția de cânepă a crescut de la 94 120 de tone la 152 820 de tone, o creștere de 62,4 %. Cel mai mare producător este Franța (peste 70 % din producția UE),  urmată de Țările de Jos (10 %) și Austria (4 %). România ocupă locul 5.