Farmacii subvenționate de stat în sate. Câți bani vor primi agenții economici

Farmacii subvenționate de stat în sate. Câți bani vor primi agenții economici Farmacie /Sursa foto: www.facebook.com/agentia.medicamentului

Republica Moldova. Criza farmaciilor la sate rămâne a fi un subiect actual. Doar în mai puțin de o treime din localitățile rurale există farmacii.  

Oamenii sunt nevoiți să meargă în centrele raionale pentru a procura medicamente, acolo unde farmaciile sunt concentrate în jurul instituțiilor medico-sanitare.

Criza farmaciilor la sate este cauzată de lipsa de interes economic a companiilor farmaceutice să investească în deschiderea farmaciilor la sate. Aceștia susțin că în localitățile rurale vânzările sunt mici. Totodată, produsele cosmetice nu sunt solicitare și nu există forță de muncă - farmaciști.

Subvenții pentru cei care deschid farmacii în sate

Guvernului de la Chișinău a decis să acorde subvenții agenților economici care vor deschide farmacii în mediul rural. Inițiativa este inclusă în proiectul „Farmacie în satul tău”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finele lunii decembrie 2023, Guvernul a aprobat Regulamentul privind condițiile de licențiere a activității farmaceutice în localitățile rurale. În baza documentului, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a organizat procedura de licitații.

După desemnarea câștigătorilor, aceștia au la dispoziție șase luni pentru a deschide farmaciile la sate. Agenții economici sunt responsabili de identificarea și renovarea spațiului, dotarea cu utilajul necesar, suplinirea stocului de medicamente și angajarea personalului.

Antreprenorii care vor deschide farmacii în sate vor primi licență gratuită și subvenții lunare de la 10 până la 20 de mii de lei (circa 1 000 de euro), în funcție de venitul înregistrat.

În ce localități au fost deschise primele farmacii 

De la lansarea proiectului, au fost deschise farmacii în 16 localități. Este vorba de: Alexandreni, Căzănești, Râșcova, Ișnovăț, Fundurii Vechi, Ghelăuza și Negureni. Totodată, au fost deschide apoteci în: Aluniș, Cârnățeni, Stolniceni, Baccealia, Pruteni, Baraboi, Rudi, Ciuciulea și Olișcani.

Farmacii deschise în sate

Farmacii deschise la sat/Sursa foto: www.facebook.com/agentia.medicamentului

În luna curentă, urmează să fie inaugurate încă 11 farmacii. Planul proiectului prevede deschiderea a circa 100 de farmacii până la finele acestui an.

Localitățile au fost selectate în baza a trei criterii. Numărul locuitorilor trebuie să fie mai mare de o mie. Să nu există nicio farmacie licențiată în localitate. Satele să aibă o poziționare mai îndepărtată de traseele naționale.

Câți bani va oferi statul pentru deschiderea farmaciilor la sat

Potrivit notei informative a Regulamentului, mărimea subvenției va fi stabilită în funcție de venitul din vânzări lunare medii fără TVA. Dacă agentul economic va înregistra un venit din vânzări lunare medii fără TVA de până la 50 000 lei, suma subvențiilor lunare va fi de 20 000 de lei.

De asemenea, dacă agentul economic va avea un venit lunar de până la 100 000 lei, acesta va beneficia de o subvenție lunară în sumă de 15 000 lei. Totodată, dacă venitul lunar va fi de până la 150 000 lei, subvenția lunară va fi de 10 000 de lei.

Pensionarea pentru limită de vârstă

Lei moldovenești/ Sursa foto: Arhiva EVZ

În cazul în care pentru trimestrul raportat volumul total al venitului din vânzări medii fără TVA depășește 450 000 lei, farmacia rurală nu va beneficia de subvenții de stat pentru acest trimestru. Dacă în decursul unui an farmacia raportează venit trimestrial din vânzări medii fără TVA ce depășește 450 000 lei, contractul de subvenționare de către stat se anulează.

Bugetul proiectului pentru acest an este de 5 milioane de lei.

Rețeaua farmaceutică din Republica Moldova este constituită din 1 510 de farmacii autorizate. Doar mai puțin de o treime – 488 de unități – activează în mediul rural. Celelalte 1 022 sunt deschise în orașe.

Din totalul de 1 477 de sate, doar 418 sunt asigurate cu farmacii. Alte 1 059 nu au în localități apoteci.