Sandra Izbașa s-a afirmat în gimnastica românescă în timpul Jocurilor Olimpice din 2008 și 2012. La Beijing, la vârsta de 18 ani, bucureșteanca impresiona la sol și urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. De asemenea, cu echipa, la individual-compus, câștiga o medalie de bronz.

 

A fost ajutată doar de părinți în cel mai cumplit moment al vieții

 

Bucuria avea să se transforme într-un coșmar de proporții un an mai târziu. Sandra a suferit o dublă fractură la mână și o ruptură de tendon. Au urmat clipe îngrozitoare, în care s-a pus problema ca tânăra săși încheie cariera profesionistă. Dincolo de suferința fizică, Sandra s-a simțit părăsită de prieteni. „Nu mi-a fost deloc ușor. Eu sunt singură la părinți. Și lor le-a fost greu. A fost cea mai grea perioadă a vieții mele. Orice sport de înaltă performanță nu este ușor. Trebuie să faci sacrificii, trebuie să te dăruiești total. Trebuie să ai o dragoste mare pentru ceea ce faci, ca să treci peste toate hopurile”, spunea Izbașa în emisiunea „Agenția VIP”. Sandra nu s-a putut opera în țară și puțini oameni mai credeau că va putea să revină în sala de gimnastică, cu atât mai mult să câștige medalii în competițiile internaționale. Cu ajutorul tatălui s-a operat în străinătate și s-a întors la antrenamente.

În 2012, Sandra a reînvățat să zâmbească. Chinurile au luat sfârșit, iar la Jocurile Olimpice găzduite de Londra, Izbașa a fost impecabilă în proba de sărituri. Și-a trecut în palmares o nouă medalie de aur. De altfel, ea a a rămas ultima campioană olimpică a României, la gimnastică. Tot la acea competiție, a urcat pe ultima treaptă a podiumului împreună cu restul echipei naționale. Ar mai fi putut pune mâna pe o medalie, dar la sol a avut o slăbiciune chiar la finalul exercițiului. „Este normal să mai și obosești. Pur și simplu mi s-au înmuiat picioarele, se întâmplă, nu suntem roboți. Dacă nu greșeam, eram clar pe podium”, declara Izbașa.

 

Și-a făcut singură cascadoriile

 

Acum, Sandra așteaptă cu nerăbdare debutul cinematografic. Cel care a crezut în ea este Iura Luncașu, regizorul cunoscut pentru peliculele „Minte-mă frumos”, „Minte-mă frumos în Centrul Vechi” sau Ghinionistul” sau serialele „Numai Iubirea”, „Lacrimi de iubire” sau „State de România”. Iura i-a propus Sandrei să joace în noua lui producție, „Faci sau taci”, fosta gimnastă a citit scenariul și a intrat pe platou. Într-o condiție fizică excelentă, Izbașa a ținut să nu folosească „o dublură” pentru scenele delicate. „Cascadoriile le-am făcut eu, am avut accidente la filmări. Am ratat un zid”, a povestit campioana olimpică. „Faci sau taci” reprezintă un debut cinematografic și pentru Gică Craioveanu (51 de ani, foto). „Eu eram obișnuit cu platourile de filmare. Aveam experiența filmărilor de la reclama aia cu pușcăriași (n.r. – spoturi publicitare făcute pentru un operator de telefonie mobilă). Dar un film este altceva. A fost o experiență unică, mi-a plăcut foarte mult. Și, deja, Iura, mi-a vorbit despre un nou proiect”, ne-a spus fostul internațional român.