Turcia vrea să deschidă „o nouă pagină” cu Uniunea Europeană, spune liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.
Președintele Erdogan a avut o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Acesta este primul contact la acest nivel după sancțiunile impuse țării sale, săptămâna trecută, de către blocul comunitar.
Într-o declarație publicată de președinția turcă la finalul acestei conversații, Ankara a deplâns faptul că „unii fac eforturi constante pentru a provoca crize”. Reep Tayyip Erdogan a cerut „salvarea” relațiilor dintre Turcia și Europa din „acest cerc vicios”, scrie Le Monde.
Președintele Turciei și-a exprimat, de asemenea, dorința de a „începe din nou” să discute cu UE „analizând imaginea de ansamblu” și „pe baza intereselor reciproce”. Pactul de migrație semnat în 2015 ar putea fi un punct de plecare pentru a crea un climat mai „pozitiv”, potrivit acestuia.
Liderii reuniunii Uniunii Europene, reuniți în cadrul summitului de la Bruxelles au decis, joi, să sancționeze acțiunile „ilegale și agresive” ale Ankarei în Mediterana împotriva Greciei și Ciprului. Lucrările de explorare a gazelor făcute de Turcia în zonele maritime disputate se aflau în centrul tensiunii de luni de zile.
Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Turciei pentru achiziționarea sistemelor rusești anti-aeriene S-400 au fost adăugate, luni, la cele hotărâte de cei 27.
„Sperăm că UE poate adopta o atitudine constructivă și de bun simț față de Turcia”, a spus președintele turc.
Discursul liderului de la Ankara marchează o cotitură față de cele rostite în trecutul recent. Racep Tayyip Erdogan a parasite nu o data limbajul diplomatic pentru a ataca statele UE, în special Germania și Franța.
În cazul Berlinului, Erdogan nu s-a sfiit să facă comparații cu regimul Germaniei naziste, în timp ce pentru Franța a lansat o serie de atacuri și grosolănii la adresa liderului de la Elysee, Emmanuel Macron, cerând și boicotarea produselor franceze în Turcia.
Instabilitatea politică legată de tentativa de lovitură de stat făcută de către o parte din armata turcă, în iulie 2016, a accelerat deriva autoritară a regimului președintelui Erdogan.
Statul de drept ar fi cu atât mai subminat cu cât președintele turc s-a declarat în favoarea pedepsei cu moartea, în 2017.
Răspunsul european la această declarație nu a întârziat să apară, președintele Comisiei Europene de atunci, Jean-Claude Juncker, a răspuns că „dacă pedeapsa cu moartea este reintrodusă în Turcia, aceasta va implica sfârșitul negocierilor” cu privire la aderarea Turciei la Uniunea Europeană.
Acest dosar este de multă vreme înghețat și liderii UE nu par dispuși să-l scoată curând din sertar, cu toate că Erdogan a declarat că Turcia stă bine la toate capitolele pentru a fi membru cu drepturi depline al blocului comunitar.