Președintele Erdogan a avut o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Acesta este primul contact la acest nivel după sancțiunile impuse țării sale, săptămâna trecută, de către blocul comunitar.

Într-o declarație publicată de președinția turcă la finalul acestei conversații, Ankara a deplâns faptul că „unii fac eforturi constante pentru a provoca crize”. Reep Tayyip Erdogan a cerut „salvarea” relațiilor dintre Turcia și Europa din „acest cerc vicios”, scrie Le Monde.

Președintele Turciei și-a exprimat, de asemenea, dorința de a „începe din nou” să discute cu UE „analizând imaginea de ansamblu” și „pe baza intereselor reciproce”. Pactul de migrație semnat în 2015 ar putea fi un punct de plecare pentru a crea un climat mai „pozitiv”, potrivit acestuia.

Liderii reuniunii Uniunii Europene, reuniți în cadrul summitului de la Bruxelles au decis, joi, să sancționeze acțiunile „ilegale și agresive” ale Ankarei în Mediterana împotriva Greciei și Ciprului. Lucrările de explorare a gazelor făcute de Turcia în zonele maritime disputate se aflau în centrul tensiunii de luni de zile.

Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Turciei pentru achiziționarea sistemelor rusești anti-aeriene S-400 au fost adăugate, luni, la cele hotărâte de cei 27.

„Sperăm că UE poate adopta o atitudine constructivă și de bun simț față de Turcia”, a spus președintele turc.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE