Medicii avertizează că femeile nu trebuie să consume alcool ca să aibă mai mult lapte, pentru că îşi pun copilul în pericol.
Să bea sau nu femeile alcool atunci când alăptează? Înţelepciunea populară românească spune că cel puţin o bere trebuie să facă parte din meniul zilnic al unei femei care îşi hrăneşte copilul la sân, iar recomandări de acest gen nu se dau doar la noi.
În Statele Unite s-au făcut statistici care arată că în jur de un sfert dintre femeile care alăptează sunt sfătuite chiar de personalul medical să bea un pahar de vin sau de bere, pentru că vor fi mai relaxate şi, în consecinţă, vor produce mai mult lapte.
Cercetările care s-au făcut asupra acestui subiect arată că lucrurile nu stau chiar aşa. Potrivit unui studiu apărut în „Journal of Clinic Endocrinology and Metabolism”, situaţia este de fapt exact pe dos. Femeile care consumă alcool când alăptează le oferă copiilor cu circa 20% mai puţin lapte.
Senzaţia de sâni plini, indusă de hormoni
Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au măsurat nivelul hormonilor importanţi implicaţi în alăptare, oxitocina şi prolactina, la mai multe femei care alăptau, după ce li s-a dat să bea echivalentul a două pahare de vin. Apoi, s-au folosit pompe electrice pentru a se lua mostre de lapte. Rezultatele au fost dramatice.
Nivelul oxitocinei a scăzut cu 78 de procente. În plus, femeile s-au declarat mai obosite şi mai puţin fericite în zilele respective. Pe de altă parte, nivelul prolactinei a urcat brusc cu 336 la sută. Rezultatul acestor schimbări: femeile produceau mai puţin lapte (în volum şi calorii), însă nivelul ridicat de prolactină dădea o senzaţie de sâni plini, aşa că mamele simţeau că ar avea mai mult lapte, cu toate că ele produceau mai puţin. Copiii sugeau mai viguros la începtul alăptării după ce mamele lor consumau alcool, făcându-le pe femei să creadă că beau mai mult lapte. Cercetătorii spun că probabil copiii păreau mai înfometaţi pentru că aveau mai puţin lapte la dispoziţie.
Per total, copiii ale căror mame consumă alcool aveau la dispoziţie cu 20% mai puţin lapte.
Lichidele diuretice, interzise
„Atunci când o mamă care alăptează bea alcool, se modifică mecanismele fine care controlează lactaţia, alcoolul ajungând în laptele matern, aşa că sfătuiesc tinerele mame să fie foarte atente. Sunt situaţii în care, din cauza stresului, lactaţia se poate opri cu totul. Încurajez femeile să bea lichide, însă nu orice fel: berea are efect diuretic, încurajând pierderea de apă, ca şi cafeaua. E nevoie de lichide care hidratează, cum e apa, nu care deshidratează”, recomandă medicul Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti.
Pediatrii avertizează că alcoolul consumat de mamă poate fi periculos pentru copil. „Are efect toxic asupra creierului, iar o femeie care bea când este gravidă poate naşte un copil cu malformaţii (retard de creştere a sistemului nervos)”, avertizează medicul neo natolog Ana Clucer.
Pentru a creşte secreţia de lapte, mămicile sunt sfătuite să încerce produsele speciale din farmacii. „În plus, ar trebui să se odihnească”, ada ugă pediatrul Mihaela Marcu Cristescu.