San Francisco, distrus de socialiști. Și Microsoft renunță la birourile din oraș

San Francisco, distrus de socialiști. Și Microsoft renunță la birourile din oraș Microsoft . Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Microsoft va evacua 50.000 de metri pătrați de birouri în San Francisco, în timp ce exodul tehnologic continuă pe fondul problemelor legate de proasta administrare a orașului, condus de extrema stângă din Partidul Democrat. San Francisco este mizerabil, plin oameni ai străzii, colcăie de droguri și a devenit raiul infractorilor.

Gigantul Microsoft s-a alăturat așa numitului „exod tehnologic” din San Francisco, anunțând că până la 49.000 de metri pătrați din birourile sale pot fi subînchiriate, în timp ce orașul se află într-o „buclă a pierzaniei”. 

Microsoft este cel mai recent gigant din domeniul tehnologiei care și-a redus prezența în oraș, Meta și LinkedIn subînchiriind spații în ultimele luni.

Rata criminalității și cea a persoanelor fără adăpost este în creștere, în timp ce economiștii avertizează asupra faptului că orașul intră într-o „buclă a pierzaniei”. Străzile sunt pline de fecale. Declinul orașului a început încă din 1989, când s-a declarat „sanctuar city”, implementând o politică extrem de permisivă față de imigrația ilegală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Record de număr de birouri neocupate

Rata de neocupare a birourilor a atins un nivel record de 34% în luna septembrie, în timp ce magazinele pleacă din centrul orașului din cauza creșterii criminalității, iar economiștii avertizează că orașul intră într-o "buclă de condamnare urbană".

Măsura luată de Microsoft vine ca urmare a reducerii continue a costurilor în întregul sector, cu concedieri în masă și mai mulți oameni care lucrează de acasă. 

Acum, Microsoft oferă spații de închiriat în cel mai înalt turn din San Francisco - 555 California Street - cu suprafețe cuprinse între 4.500 și 49.000 de metri pătrați, care pot fi închiriate până în mai 2029.

Clădirea înaltă de 779 de metri este deținută de fostul președinte Donald Trump și de Vornado Realty Trust și era închiriată de Microsoft  în proporție de 94,5% în iulie, la un cost de 120 de dolari pe metru pătrat pe an.

San Francisco, afectat grav de pandemie

San Francisco - care a fost mult timp cel mai popular oraș printre companiile de tehnologie - a fost puternic afectat de pandemie, datorită densității sale ridicate de spații de birouri. 

Chris Roeder, director general executiv la Jones Lang LeSalle în San Francisco, a declarat pentru Al Jazeera: „Aproape 80 la sută din spațiul din centrul orașului San Francisco este spațiu de birouri, spre deosebire de New York sau de majoritatea celorlalte orașe, care au mai multe locuințe”.

Acest lucru înseamnă că, pe măsură ce tot mai mulți oameni lucrează de acasă și birourile se închid, întreprinderile își pierd clienții, iar zone mari din oraș rămân goale și predispuse la infracțiuni. 

Aproape 100 de comercianți au plecat din centru

Un articol publicat recent a arătat că 95 de comercianți cu amănuntul din centrul orașului San Francisco s-au închis de la începutul pandemiei COVID, ceea ce reprezintă o scădere de peste 50 % față de 2019. 

Joe Eskenazi, redactor-șef al Mission Local, un site de știri non-profit cu sediul în San Francisco, a declarat într-un interviu pentru CNN: "Diferența acum este că, având mai puțini oameni în centrul orașului, un procent mai mare pe care îl vezi sunt persoane fără adăpost".

Supradoze letale de fentanil

Orașul s-a confruntat, de asemenea, cu consumul în creștere de fentanil și cu supradoze letale - în primele cinci luni ale anului 2023, în oraș au avut loc aproape 346 de decese cauzate de supradoze. Aceasta reprezintă  o creștere de peste 40 % față de aceeași perioadă a anului 2022.

Renunțarea la spațiile de birouri și a celor pentru magazine a dus, de asemenea, la scăderea veniturilor orașului, ceea ce a îngreunat lupta împotriva acestei probleme.

Deficit bugetar în creștere

În martie, orașul a anunțat că deficitul bugetar pentru anul în curs a crescut la 290 de milioane de dolari, cu peste 90 de milioane de dolari mai mult decât se aștepta.

Situația este atât de gravă încât un oficial din San Francisco a organizat un „Doom Loop Walking Tour” al orașului, oferind oamenilor posibilitatea de a „cunoaște îndeaproape și personal mizeria din centrul orașului San Francisco” pentru 30 de dolari. Acesta a fost apoi forțat să demisioneze. 

Microsoft se alătură altor firme care părăsesc San Francisco

Microsoft calcă pe urmele altor giganți din domeniul tehnologiei care își reduc prezența în oraș. 

La începutul acestei luni, LinkedIn a pus în chirie ultimele cinci etaje ale clădirii sale de 63.000 de metri pătrați și 26 de etaje până în decembrie 2027 și a concediat 668 de angajați.

Cu câteva luni înainte, Meta a anunțat că este pregătită să renunțe la clădirea sa de 435.000 de metri pătrați din San Francisco odată ce contractul de închiriere va expira în 2031. 

Companii precum Airbnb, Paypal, Slack, Lyft și Salesforce au părăsit, de asemenea, zeci de mii de metri pătrați de clădiri din oraș în ultimul an. 

Microsoft nu a răspuns imediat la  solicitarea de a comenta pe marginea subiectului.