Sâmbăta Colivelor. Prima pomenire a morților din Postul Paștelui

Ce se dă de pomană de Sfinții Trei Ierarhi. Scapi de ghinion dacă faci asta. Sursa: Cristina Toth | Dreamstime.com

Sâmbăta Colivelor sau Sâmbăta Sfântului Teodor, cum mai este ea cunoscută, are loc anul acesta pe data de 4 martie. În această zi este prima pomenire a morților în Postul Paștelui.

Sâmbătă, 4 martie, se va face prima pomenire a morților în Postul Paștelui de anul acesta. Credincioșii obișnuiesc ca în această zi să meargă la biserică, unde duc alimente pentru a fi sfințite de către preot și mai apoi date de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Începând cu această zi, toate sâmbetele din Postul Mare, culminând cu Sâmbăta lui Lazăr, sunt zile speciale de pomenire a morților.

Ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Colivelor

Potrivit tradiției românești, în această zi se spune că e bine să dai de pomană pâine, vin, colaci și alte preparate de post, întrucât ne aflăm în Postul Mare. De asemenea, cel mai important lucru pe care e bine să-l împarți este coliva, care trebuie sfințită de preot mai întâi.

De asemenea, în unele locuri, la sate mai ales, există tradiția ca de Sâmbăta Colivelor, în casele gospodarilor să se facă o masă de pomenire la care sunt chemați rudele, vecinii, dar și oameni nevoiași.

În această zi este pomenit și Sfântul Teodor, un Mare Mucenic care a trăit pe vremea împăraților Maximian și Maximin. Sfântul este asociat cu prima sâmbătă din Postul Mare, întrucât el a fost acela care a săvârșit minunea colivei.

Rugăciune către Sfântul Teodor Tiron

„Alesului luptător şi Marelui Mucenic Teodor Tiron, al Sfintei Treimi mărturisitor, apărătorul credinţei şi surpătorul păgînătăţii, cu mulţumire să-i cîntăm noi credincioşii întru veselia inimii, strigîndu-i din tot sulletul: Bucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.

Îngeri din ceruri veniţi cu noi pe tînărul Teodor Tiron cu bucurie să-l lăudăm, căci el cu căldură a iubit şi a mărturisit pe Hristos Dumnezeu şi Om, pentru aceasta să-i strigăm:

Bucură-te, că prin tine Dumnezeu s-a proslăvit. Bucură-te, că prin tine satana s-a ruşinat. Bucură-te, al Sfintei Treimi înflăcărat vestitorule. Bucură-te, al idolilor neînsufleţiţi mare biruitorule. Bucură-te, al celor două firi ale lui Hristos propovăduitorule. Bucură-te, al dumnezeirii şi omenirii Lui mărturisitorule. Bucură-te, cel ce pe Măria Fecioara o vesteşti. Bucură-te, cel ce pe ea Născătoare de Dumnezeu o numeşti.Bucură-te, al credinţei adevărate îndreptătorule. Bucură-te, de Hristos încununat biruitorule. Bucură-te, că prin mijlocirea ta la Hristos mulţi au venit.Bucură-te, al drept credincioşilor întâi stătător neadormit. Bucură-te, Mare Mucenice Teodore Tirone.

Văzând bărbăţia sufletului tău, Domnul ți-a arătat tie, de Dumnezeu înţelepţite, semnul de a primi mucenicia. Iar tu, lepădînd toate cele pămînteşti, ai strigat lui Dumnezeu. Amin”.