Vești proaste pentru Salvini și Le Pen! Suveraniștii din Est încearcă să-și joace realist propria carte

Vești proaste pentru Salvini și Le Pen! Suveraniștii din Est încearcă să-și joace realist propria carte

Câștigători detașați ai alegerilor din Polonia, cu un rezultat extraordinar- 45,36 la sută din voturi, liderii Partidului Lege și Justiție nu par deloc tentați să se alăture Alianței populiste conduse de Salvini. Cel puțin asta lasă să se înțeleagă ultimele declarații făcute de filosoful Ryszard Legutko, ideologul mișcării naționalist-conservatoare, dar, totodată, și co-președintele European Conservatives and Reformists Group (ECR) din Parlamentul de la Bruxelles.

„ECR va avea o poziție unică în următorul Parlament”, spune Legutko, care crede că rezultatele alegerilor europene arată că grupul său va continua să reprezinte o forță semnificativă în forul european. Pe de o parte, are dreptate. Partidul Lege și Justiție (PiS) va trimite la Bruxelles nu mai puțin de 26 de europarlamentari. Înfrângerea catastrofală a conservatorilor britanici face însă ca

grupul ECR să se reducă în noul parlament la 59 de mandate, față de cele 76 pe care le deține în prezent. Legutko e hotărât să rezolve problema. „Suntem deja în discuții cu un număr de noi parteneri și sperăm să facem anunțuri (de colaborare n.r,) în următoarele zile și săptămâni”. Ce vor conservatorii polonezi? În primul rând, din câte se pare, să-și protejeze interesele naționale și să nu lase guvernul polonez izolat pe plan european. Pentru asta, sunt gata să intre în jocul alianțelor pro-europene, inclusiv în ceea ce privește numirea noului președinte al Comisiei Europene. „Împărtășim părerea că este de datoria Consiliului European să decidă cine este candidatul preferat pentru președintele Comisiei, indiferent dacă e vorba de un spitzenkandidat sau nu.(...) Vom judeca orice candidat după propriile merite înainte de a ne putea angaja să susținem agenda lu”.

Chiar dacă, teoretic, Legutko lasă deschisă și varianta altor înțelegeri, Jan Zahradil, cehul care a jucat rolul de spitzenkandidat pentru grupul ECR, nu neagă că vrea o Comisie Europeană de dreapta. „Cred că aceste alegeri vor pune capăt vechii coaliții dintre PPE (Partidul Popular European) și socialiști. Aș dori să văd o nouă majoritate de centru-dreapta, care ar fi prietenoasă pentru afaceri și care ar răspunde reocupărilor reale ale oamenilor din Europa. O astfel de coaliție ar fi un suflu de aer proaspăt pentru UE”. La ce fel de alianță de dreapta se referă Zahradil e greu de spus, dată fiind configurația politică a noului parlament. Culmea e, însă, că, deși e așteptat cu brațele deschise de Salvini și Le Pen, Viktor Orban ar putea să se alăture și el acestui grup ECR, care devine din ce în ce mai evident un pol al suveraniștilor din Estul Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News