Salvați Litoralul românesc!

Salvați Litoralul românesc!

Litoralul românesc a devenit în vremuri de pandemie principala atracție a sute de mii de români. Începem să redescoperim farmecul de altădată al unor stațiuni căzute în uitare.

Povestea de succes a litoralului românesc s-a născut încă din timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și a fost continuată de Nicolae Ceaușescu. Stațiunea Mamaia a apărut ca un magnet destinat turismului european, cel de tip sindical atras de prețurile mici. O cameră de hotel la Mamaia sau Olimp avea un preț de 10-12 dolari pe zi, la jumătate față de Spania și Grecia. Veneau nemţi, ruşi, francezi, englezi, suedezi, polonezi, cehoslovaci, unguri, finlandezi.

Celebrele turiste suedeze au rămas în inima multor tineri români deveniți mari oameni de afaceri peste 30 de ani. Aveau de unde alege... Peste 1,5 milioane de turiști străini înregistram anual în anii 70. Era un aspirator de valută și o sursă de mândrie pentru regimul comunist. Așa s-a construit o salbă de stațiuni pe litoral: Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Costineşti, plus cel balnear, de la Eforie Nord şi Eforie Sud, la Techirghiol, cu prelungire spre Mangalia. Era perioada de aur a turismului din România.

Azi, lucrurile stau mult mai trist. După Revoluție totul a intrat în paragină. Privatizările alandala, goana după profit, deconectarea de la circuitul turistic internațional, a transformat litoralul românesc într-o destinație de weekend, de consum intern. Politica statului român a fost în favoarea insulelor grecești, a plajelor din Spania, Italia și Bulgaria.

Sunt puține exemple de oameni care investesc în turism, iar cel mai cunoscut dintre ele este cel al lui Mohammad Murad, cel care a redeschis într-un timp record celebrul complex Amfiteatru-Panoramic-Belvedere. Și care are ambiția de a candida la primăria orașului Constanța. Dintr-un punct de vedere îl înțeleg, vede cum arată Mamaia, zona care se învecinează cu Năvodari, locul în care a investit enorm. Crede că poate face ca lucrurile să arate mai bine. Eu mă îndoiesc.

Dacă aș fi consultantul lui electoral i-aș spune să candideze la Mangalia, oraș care în componență Cap Aurora, Jupiter, Mangalia (reședința), Neptun, Olimp, Saturn și Venus. O salbă de stațiuni din sudul litoralului care merită mai multă atenție. Sau la Costinești. Sau la Eforie. Sunt comune și orașe mici care merită mult mai mult decât Constanța, locul tradițional de bătălie al partidelor politice.

Asta i-aș îndemna să facă pe toți oameni de afaceri cu investiții în zona turismului: să se ducă în zone în care pot schimba ceva cu adevărat. Să lase deoparte orgoliul și să facă ceea ce știu mai bine! Să construiască! Numai că de această dată în beneficiul tuturor.

Este un lucru pe care-l datorează sutelor de mii de români care vin în fiecare an pe litoralul românesc, care compară ordinea litoralului bulgăresc cu haosul românesc și frumusețea sălbatică a Greciei cu delăsarea autohtonă.

Dacă tot vreți să schimbați ceva, atunci puneți-vă la treabă!