Peste un milion de bebeluși prematuri mor anual din cauza complicațiilor

Peste un milion de bebeluși prematuri mor anual din cauza complicațiilor

În cursul acestui an, Salvați Copiii România a contribuit la dotarea a 15 maternități din toată țara cu incubatoare pentru prematuri, mese de resuscitare și aparate de testat funcțiile vitale ale nou-născuților.

15 maternităţi din România au fost dotate, pe parcursul anului 2014, cu 30 de echipamente de specialitate necesare îngrijirii medicale a copiilor născuţi prematur, în cadrul campaniei 'Grijă pentru copii', a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută de Ziua Internaţională a Prematurităţii , preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

"Este important să investim în unităţile medicale din România, astfel încât ţara noastră să devină un exemplu pozitiv pentru spaţiul european în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a nou-născuţilor. În continuare înregistrăm cea mai ridicată rată de decese în rândul copiilor mai mici de 1 an: 8,5%. Această statistică este un adevărat semnal de alarmă pentru noi, dar şi pentru partenerii noştri, care înţeleg importanţa de a face progrese în această direcţie şi de a veni cu soluţii. Dorim să ajutăm ca sistemul medical românesc să fie unul de referinţă şi în domeniul neonatologiei", a afirmat Gabriela Alexandrescu.

La rândul său, şeful secţiei de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Clinic CF2, Eugen Tănase, a subliniat importanţa aparaturii în salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Sprijinul din afară este binevenit. Sunt doi factori importanţi pentru salvarea de vieţi omeneşti: aparatura şi factorul uman. Dacă aparatura lipseşte, pierdem vieţi omeneşti. Fără aceasta, nu putem face nimic. Este un semn pozitiv pentru noi faptul că există companii implicate, care vin cu soluţii concrete pentru îngrijirea copiiilor născuţi prematur", a spus şeful de secţie.

Campania 'Grijă pentru copii' a fost lansată de Dorna şi Salvaţi Copiii în anul 2013, în scopul susţinerii unor programe pentru îngrijirea corespunzătoare a nou-născuţilor prematur.

Ziua Internaţională a Prematurităţii este marcată la 17 noiembrie şi a ajuns, în 2014, la cea de-a IV-a ediţie.

Naşterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalităţii infantile, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual, conform unui raport realizat de Save the Children International şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dat publicităţii în noiembrie 2013. La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de naşteri premature, 85% dintre acestea având loc între săptămâna a 32-a şi 37-a de sarcină. Peste un milion de bebeluşi mor anual din cauza complicaţiilor care apar la naşterea prematură. Mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de dizabilităţi, inclusiv dizabilităţi de învăţare, dar şi vizuale şi auditive.