SALVAREA Pământului sau CANCER pe pâine? Bill Gates produce CARNE ARTIFICIALĂ

SALVAREA Pământului sau CANCER pe pâine? Bill Gates produce CARNE ARTIFICIALĂ

Bill Gates, împreună cu alți doi miliardari celebri, a lansat un nou start-up: Memphis Meats, care „cultivă” și produce carne artificială.

Societatea, cu sediul în Silicon Valley, care îi are ca acționari pe Bill Gates, Richard Branson, fondatorul Virgin, și Jack Welch (fost CEO al General Motors), produce așa-numita carne „curată”, din celule musculare animale, fără a fi nevoită să crească și nici să taie porci, vite sau păsări.

Conducerea Memphis Meats afirmă că dorește să realizeze o schimbare durabilă a mijloacelor de producție, pentru „o mai bună protejare a mediului, a animalelor și a sănătății oamenilor”, așa cum se poate citi pe site-ul companiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Branson și Gates

Într-un interviu pentru Bloomberg, Richard Branson s-a declarat „convins că în 30 de ani nu va mai fi nevoie să ucidem animale, iar carnea, care va fi curată sau pe bază de plante, va avea același gust și va fi mai sănătoasă pentru toată lumea”.

Decizia de a miza pe producția de carne artificială nu este una surprinzătoare: ea mizează pe trendul actual, în care consumatorii sunt din ce în ce mai atenți la originea produselor pe care le cumpără, ca și la protrecția mediului și a animalelor. O tendință materializată în consumul tot mai mare de produse vegetale sau bio.

Uma Valetti, co-fondatoare a Memphis Meats, explică:

„Oamenii adoră să mănânce carne, iar carnea se află în centrul a numeroase culturi și tradiții. Însă astăzi, modul de a produce carne convențională reprezintă o miză majoră pentru mediu, protecția animală și sănătatea oamenilor.”

Concret, Memphis Meats produce carne în niște rezervoare, plecând de la celule animale vii auto-reproducătoare, hrănite cu oxigen, zahăr și alți nutrienți.

Până acum, compania a reușit să „cultive” și să „fabrice” carne de vită, în 2016, apoi carne de pui și de rață, în primăvara lui 2017. Totuși, aceasta nu a fost comercializată.

În afară de protecția animală, acest proces de producție ar fi mult mai prietenos cu mediul, utilizând doar 1% din pământul și 10% din apa necesare zootehniei normale.

Cu toate acestea, costurile de producție uriașe rămân un obstacol major în calea lansării pe piață a cărnii artificiale. De asemenea, până acum nu a fost dat publicității nici un raport medical privind efectul acestui produs asupra organismului uman și a sănătății sale.