Salvarea dacă Rusia oprește robinetul. Liber la gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău
- Mihnea Talau
- 13 septembrie 2020, 14:30
S-a inaugurat gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Conducta a fost unită la sistemul de transport gaze din Republica Moldova. Racordarea rețelelor s-a făcut duminică dimineața.
Conducta a fost construită de Vestmoldtransgaz SRL, companie achiziționată de Transgaz prin filiala sa Eurotransgaz. Motivul care a stat la baza acestui proiect este mult-pomenita diversificare a surselor de aprovizionare. Republica Moldova, țară dependentă 100% de gazul rusesc, avea ca angajament, odată cu aderarea la Comunitatea Energetică în octombrie 2010, diversificarea surselor.
Pentru a se putea integra pe piața energetică europeană, angajamentul prevedea și accesul nediscriminatoriu al părţii terţe la reţelele de transport al gazelor naturale. Așa s-a apucat compania românească Transgaz de construit conducta până la Chișinău.
Inițial, a fost construită conducta Iaşi-Ungheni, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, care a fost pusă în funcțiune în anul 2014. În acel stadiu era total inutilă. Până acum a stat goală. Apoi, în februarie 2019, au început lucrările pentru extinderea ei până la Chișinău. Adică, 120 km de conductă și trei stații de predare a gazelor naturale. Acum, a fost finalizată.
Este un proiect care prevede dezvoltarea sistemului de transport în zona de Nord–Est a României, în așa fel încât să poată fi asigurată presiunea necesară şi capacitatea de transport gaze naturale de 1,5 mld. mc/an în punctul de interconectare cu Republica Moldova. Investiția este estimată la 174,25 milioane euro. Ar trebui finalizată în 2021, dar deocamdată nu sunt noutăți în privința acestei investiții.
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este prima încercare de construire a unei infrastructuri comune între România și Republica Moldova. E posibil, ca puterea simbolică a acestei conducte să fie mai importantă decât cea efectivă, fiindcă diametrul conductei nu ar fi destul de mare pentru a permite trecerea unei cantități suficiente, dar și pentru că e nevoie de conexiuni mai bune pe teritoriul României. În plus, accesul la un zăcământ de gaz natural nu e deocamdată posibil.
Sensul acestui gazoduct pare să fie mai degrabă de a fi o plasă de salvare în cazul în care Rusia oprește robinetul, nu o soluție permanentă care să pompeze în flux continuu gaz spre Republica Moldova. România are zăcămitne de gaze suficiente, dar preferă să le conserve și să importe la rândul ei gaz din Federația Rusă.