SALVAMARII de pe litoral, în ALERTĂ. Vor lege pentru sancționarea turiștilor care ignoră steagul roșu. Oameni în pericol de înec
- Feri Predescu
- 17 august 2018, 13:24
Pe plajele din sudul litoralului este arborat steagul roșu care interzice scăldatul în mare, iar în nordul litoralului flutură steagul galben care permite doar înotătorilor experimentați intrarea în mare. Turiștii ignoră însă avertismentele salvamarilor și se avântă în valuri fără a ține cont de pericolul la care sunt expuși. De la începutul sezonului estival 17 turiști au murit înecați.
Un turist, de 35 de ani, din Buzău, a fost declarat decedat în urmă cu câteva minute, după ce în încercarea de a fi salvat, a fost resuscitat apropae o oră, pe plaja din Mangalia. Bărbatul era în concediu cu soția și cu niște rude. S-ar fi dus, împreună cu alt turist, să salveze o femeie care era în pericol de înec. Femeia a fost scoasă de salvamari, unul dintre bărbați a fost extras cu o ambarcațiune a ISU, dar turistul din Buzău a fost găsit abia după trei ore. Familia amenință, acum, atât salvamarii cât și pompierii că vor fi dați în judecată. Pompierii de pe ambarcațiunea ISU sistaseră căutările din cauza valurilor uriașe.
Tot la Mangalia salvamarii și pompierii ISU au mai intervenit pentru salvarea a două fetițe care s-au răsturnat cu skijetul condus de tatăl lor. Fetițele sunt bine, doar tatăl a primit îngrijiri medicale, fiindu-i pus tubul cu oxigen din cauza unor simptome digestive. Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța au fost solicitate să intervină la zeci de cazuri de turiști care au fost în pericol de înec, au înghițit apă sau li s-a făcut rău de la efortul de a ieși din valuri.
În sudul litoralului, steagul roșu care interzice scăldatul va fi arborat până cel puțin sâmbăta viitoare, potrivit șefului salvamarilor Vasile Borteș. Vântul suflă dinspre nord cu 35-40 km/oră iar pentru permiterea scăldatului dincolo de geamandură trebuie 10km/oră. Valurile sunt uriașe iar, mai ales, curenții sunt foarte puternici. Când suflă nordul, sudul litoralului este mai expus, valurile sunt de două ori mai periculoase decât în nordul litoralului.
“Pe o plajă de aproape 5000 de turiști sunt șase salvamari. Fug într-o parte, iar turiștii evadează în larg, din partea cealaltă. Uite așa ne chinuim. Este nevoie de un proiect de lege pe care să îl dezbatem public. În momentul în care steagul roșu este arborat, salvamarii să fie retrași de pe plajă. Să văd, mai are curajul cineva să intre în apă? Trebuie să rezolvăm cumva această situație din cauza căreia se îneacă o mulțime de oameni”, spune Vasile Borteș.
În nordul litoralului este arborat steagul galben. Doar inotătorii experimentați se pot avânta după geamandură. Șeful salvamarilor din nordul litoralului, Gabriel Culea, spune că, atunci când bate vântul dinspre nord, plajele din Constanța și Mamaia sunt protejate de digul de la Năvodari. “Când bate sudul sau estul suntem noi în pericol, avem noi probleme mari.
Până luni o să țină așa”, explică salvamarul șef. El constată că vremea pe litoral se schimbă de la o oră la alta. “Anul ăsta e ciudat. De obicei, aveam prognoza la ora 7,00 și știam cum să ne pregătim. Azi a început pe la ora 10,30. Te ia prin surprindere. Înainte știam, dar acum suntem tot timpul în alertă pentru că vântul este imprevizibil.”