Salvador Dalí a avut o idee de un milion de dolari! Legătura mai puțin știută între celebrul artist și acadelele Chupa Chups
- Sorin Andreiana
- 12 ianuarie 2023, 17:54
Salvador Dalí a fost un artist de succes iar celebritatea sa continuă și în ziele din prezent. Însă nu foarte mulți știu că pictorul, mânat de dorința de a se îmbogăți și a devenit și un om de afaceri de succes. Pe lângă vânzarea de artă, Dalí a fost pasionat de marketing și publicitate, implicându-se adesea în doverse campanii ale numeroselor branduri, venind cu idei care mai de care mai bizare, însă și prețul era pe măsură.
Când vine vorba de asocieri, ei bine, numele lui Salvador Dalí nu putea decât să fie alăturat de alte entități și persoane tari, valoroase și cu prestanță. Una dintre cele mai neașteptate astfel de colaborări, dacă le putem spune așa, este cea cu brandul de dulciuri Chupa Chups pentru care Dalí a realizat logo-ul folosit și în zilele noastre, fiind una dintre celle mai bune investiții din business. În spatele acestei creații nu stau decât un milion de dolari și un șervețel de hârtie.
O poveste dulce
Fabricantul de dulciuri Chupa Chups este astăzi, fără vreun dubiu, una dintre cele mai recunoscute din lume. Se estimează că producția sa zilnică este de 12 milioane de unități care ajung în 108 țări. Aceasta este fondată de spaniolul Enric Bernat în țara de origine, care a dorit astfel să continue afacerea de familie. La vârsta fragedă de doar 26 de ani, Bernat ia hotărârea de a fonda compania Productos Bernat împreună cu Nuria Serra, fiica unui cofetar din Barcelona care avea un local de mâncare. Cei doi s-au focusat la început pe „peladillas”, o migdală confiată ce se comercializa la prețuri destul de ridicate deoarece se servea doar la ocazii cu fast, de Crăciun, dar și ca dar pentru invitații la botezuri.
Prima sa campanie de marketing a fost sloganul „És rodó i dura molt, Chupa Chups”, care se traduce din catalană astfel: „Este rotund și de lungă durată”, ceea ce s-a dovedit inițial ușor neinspirat, un slogan care nu zicea mai nimic special. Cu toate acestea, se pare că publicul nu lua în seamă sloganul, ci mai degrabă calitatea produsului de care aveau parte.
Pentru că a avut succes, iar încasările au fost unele pe măsură, Enric Bernat a dorit și mai mult de la afacerea sa. Era anul 1958, la nici un deceniu de când a pornit pe acest drum, Bernat i-a cerut unui consultant francez să realizeze un studiu privind obiceiurile consumatorilor în materie de dulciuri. Cifrele acestuia au arătat că, la aceea vreme, 67% dintre aceștia aveau sub vârsta de 16 ani și că cea mai mare problemă a dulciurilor în general era faptul că cei care le consumau își murdăreau mâinile. La acel moment, pentru a rezolva această dilemă în cazul bomboanelor sale, Enric Bernat a decis să adauge la aceste produse un băț de plastic. Ideea nu era una nouă, Enric nu inventase apa cală, căci în 1924 o companie americană scotea pe piață un produs asemănător, doar că bățul era realizat din lemn.
În necrologul lui Enric Bernat, acesta a fost citat de un apropiat chiar spunând: „Am văzut că dulciurile nu se potrivesc principalilor lor consumatori, adică copiii. Aceștia aveau probleme cu părinții pentru că își murdăreau mereu degetele. Așa că am lipit o bomboană pe un băț”.
Enric Bernat nu a stat mult pe gânduri, iar în același timp dădea drumul la vânzări și la strategii de promovare. Una dintre aceste metode a fost reclama la radio pe un ton jucăuș, pe placul copiilor. Astfel, inițial, bomboanele au început să fie vândute sub numele de „Chups”, dar pentru că în această reclamă se repeta mesajul „Chupa … Chups!”, publicul a început să folosească acest nume pentru acanelele lui Enric. La urechea lui Bernat au ajuns toate aceste informații, iar la scurt timp, în 1961 brandul să-a redenumit sub emblema de „Chupa Chups”.
Citește întreg articolul pe infofinanciar.ro!